Článek
Jsou lidé, kteří si udělají čaj jen ve chvíli, kdy na ně něco leze, nebo je schvátila choroba. Jsou ale i ti, kteří po něm sáhnou ve chvílích pohody a dají si ho místo kávy. Umíte si vybrat ten správný?
Druhy čaje
I když na trhu najdete spoustu druhů čaje, je dobré vědět, že pocházejí ze stejné rostliny, tedy čajovníku čínského. Liší se jen zpracováním – různě dlouhým vysoušením, oxidací, fermentací a dosoušením.
Sypaný, nebo porcovaný?
Někdo rozlišuje mezi čaji i podle balení. Na co pozor při nákupu sypaného i porcovaného čaje? „Výhodou sypaných čajů je, že se můžete podívat, zda nejsou vybledlé, mají požadovanou barvu a vůni. Jejich trvanlivost je delší než u porcovaných. Nevýhodou může být nižší vyluhovatelnost žádoucích látek. U porcovaných čajů hlídejte, zda je surovina drobně nařezaná, nikoliv mletá - ta totiž rychle ztrácí účinné látky,“ radí Ing. Valdemar Grešík, majitel firmy na výrobu čajů.
Minimální trvanlivost čajů bývá 18 měsíců. Skladujte je ideálně ve tmě, omezte přístup vzduchu a rozhodně je chraňte proti vlhkosti.
Černý čaj
Černý čaj se suší, pak se smotává, aby se narušila buněčná struktura lístků, uvolnily enzymy a začal proces fermentace (jinak oxidace). Nakonec se usuší a rozdělí podle velikosti lístků. Černý čaj, jak ho známe, označují Číňani jako červený. Černý je pro ně jen pu-erh, speciálně fermentovaný čaj, označovaný jako přírodní antibiotikum.
Příprava: Zalijte vroucí vodou a louhujte asi 3 minuty pro povzbuzení a chuť. Když potřebujete podpořit zažívání, ponechte v nádobě 5 minut. Louhujte jen jednou. Kromě černého čaje lze většinu dalších zalévat víckrát. „Jen je potřeba, například u zelených čajů, při druhém nálevu zvýšit teplotu. Sypané čaje se louhují o něco déle než porcované, jelikož porcované mají silnější charakter,“ říká Marek Khánský z Mix-Tee.
Zelený čaj
Lístky se nechávají po sklizni ve stínu zavadnout, nebo se hned zpracují. Oxidace je kratší, ukončuje se v pánvích wok nebo horkou párou, pak se lístky svinují, suší a třídí. Zelený čaj má svěží a jemnější chuť.
Příprava: Zalijte vodou 60–80 °C teplou (při vyšší by zhořkl) a louhujte 3–7 minut. Stejné čajové lístky lze zalít opakovaně až třikrát.
Bílý čaj
Bílý čaj se připravuje ze stříbřitých nejmladších lístků čajovníku nebo jen listových pupenů, sbíraných krátce v jarním období. Zpracování je bez fermentace. Vyznačuje se jemnou chutí.
Příprava: Zalijte vodou maximálně 80–90 °C teplou, louhujte se 3–7 minut. Lze zalít až třikrát.
Žlutý čaj
Vzácný druh čajů, které se vyrábí z křehkých pupenů čajovníku. Velmi lehce se fermentují a mají zlatou či žlutou barvu a medově sladkou chuť.
Příprava: Zalijte vodou asi 80 °C teplou, louhuje 3 minuty. Lze zalít až třikrát.
Oolong čaj
Je něco mezi zeleným a černým čajem. Jeho fermentace byla v půlce přerušena sušením, má hnědozelenou až černou barvu a je bohatý na silice, pro menší obsah kofeinu se hodí i jako „večerní“ čaj.
Příprava: Zalijte vodou asi 90 °C teplou, louhujte 2–5 minut, lze zalít až pětkrát.
Ochucené čaje
Čajové lístky do sebe jsou schopny „nasát“ aroma květů, koření nebo ovoce. Toho se využívá při výrobě ochucených čajů, při které se lístky čajovníku „sprejují“ vonnými esencemi.
Příprava: Podle druhu čaje, který je jejich základem.
Čaje – nečaje
Na trhu jsou pod označením čaj i nápoje, které nemají s čajovníkem nic společného. Představíme vám ty nejznámější "čaje":
Bylinný – místo listů čajovníku obsahuje bylinky jednoho či více druhů. „U černých, zelených a běžných bylinných čajů je možné popíjení během celého dne, u bylinných čajů se zdravotním účinkem je pak nutné dodržet dávkování,“ upozorňuje Ing. Valdemar Grešík, majitel firmy na výrobu čajů.
Ovocný – většinou v něm nejsou lístky čajovníku, ale jde o směs bylinek, sušeného ovoce (nebo jen aroma) a květů. Může jít i o sušené ovoce jednoho či více druhů.
Rooibos - listy čajovce kapského (nejčastěji z jižní Afriky) se zpracovávají podobně jako ty z čajovníku, jsou bez kofeinu, působí proti pálení žáhy, používají se na kožní potíže, deprese a nespavost.
Proč pít čaj?
Čaj je dobré pít, protože obsahuje antioxidanty – avanoidy, které se prý podílejí na prevenci rakoviny, chrání srdce, oddalují stárnutí a brání buňky před znečištěným prostředním. Pomůže vám i s hubnutím.
„Méně se mluví o blahodárném účinku jeho antioxidantů na zmírňování napětí v organismu, hlavně úzkostných a depresivních stavů, kterým je psychika vystavená po extrémně náročných situacích,“ říká marketingová manažerka společnosti Teekanne Kateřina Staníková.
Představili jsme vám ty nejběžnější druhy čajů, ale jestli chcete poznat i další, nepřehlédněte Hit východní medicíny: Modrý čaj! Zpomaluje stárnutí, povzbuzuje mozek a brání šedinám