Hlavní obsah
3,5
(79)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Vitaminy skupiny B jsou zodpovědné za krásnou pleť a vlasy, chrání srdce i nervovou soustavu a mají vliv na naši dobrou náladu. Drožďová polévka s knedlíčky (také drožďovými) je jednoduchý, levný, a navíc velmi chutný způsob, jak si jí dopřát pořádnou porci.

10 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na knedlíčky
  • 1/2 ks cibule
  • 50 g másla
  • 1 kostka droždí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst strouhanky
  • 1 lžíce listové petržele
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Na polévku
  • 1 lžíce sádla
  • 1/2 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 kostka droždí
  • 1 200 ml hovězího vývaru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Na knedlíčky oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte polovinu nakrájené cibule (druhou odložte na polévku), osolte a opepřete. Na středně silném ohni ji za stálého mícháni opékejte asi 2–3 minuty, až se rozvoní a začne zvolna zlátnout. Do pánve rozdrobte droždí, míchejte a nechte ho rozpustit. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a už jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Odstavte a nechte chvíli stranou zchladnout.

02.

Na polévku oloupejte zeleninu a nastrouhejte ji na hrubším struhadle. V hrnci rozehřejte sádlo a přidejte druhou polovinu nakrájené cibule, osolte, opepřete a zvolna opékejte dosklovata. Poté přisypejte nastrouhanou zeleninu a také ji krátce opečte. Do hrnce rozdrobte druhou kostku droždí a za stálého míchání ji nechte rozpustit.

03.

Do hrnce přilejte vývar, přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte zvolna probublávat asi 10 minut.

Tip: Přidejte k polévce snítku libečku, chuť bude ještě bohatší.

04.

Dokončete knedlíčky. K základu přidejte vejce a nadrobno nasekanou petrželovou nať a dobře promíchejte. Přisypejte tolik strouhanky, aby vzniklo středně husté těstíčko, ze kterého půjdou tvarovat knedlíčky. Malou lžičkou odebírejte kousky a navlhčenýma rukama tvarujte kuličky velké asi jako menší vlašský ořech.

05.

Vraťte se k polévce. V misce pořádně našlehejte celé vejce a tenkým pramínkem za stálého míchání pomalu vlijte do vroucí polévky. Poté do ní vložte knedlíčky, vařečkou je opatrně odlepte ode dna a povařte ještě asi 5 minut, až vyplavou a budou uvařené i uvnitř (jeden můžete na zkoušku ochutnat).

Tip: Knedlíčky můžete uvařit i bokem, v dostatečném množství osolené vody, a podávat je zvlášť. Budou skvělé i ve vývaru a zahuštěných polévkách, jako je králičí nebo drůbeží kaldoun nebo jednoduchá květáková polévka.

06.

Polévku podávejte horkou, bohatě posypanou zelenými natěmi.

Víte, že droždí můžete vyrobit i doma? Dokonce několika způsoby! Podle tohoto návodu se vám určitě povede.

Související témata:

Načítám