Článek
Postup
01.
Na knedlíčky oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. V pánvi rozehřejte máslo, přidejte polovinu nakrájené cibule (druhou odložte na polévku), osolte a opepřete. Na středně silném ohni ji za stálého mícháni opékejte asi 2–3 minuty, až se rozvoní a začne zvolna zlátnout. Do pánve rozdrobte droždí, míchejte a nechte ho rozpustit. Nakonec přidejte prolisovaný česnek a už jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Odstavte a nechte chvíli stranou zchladnout.
02.
Na polévku oloupejte zeleninu a nastrouhejte ji na hrubším struhadle. V hrnci rozehřejte sádlo a přidejte druhou polovinu nakrájené cibule, osolte, opepřete a zvolna opékejte dosklovata. Poté přisypejte nastrouhanou zeleninu a také ji krátce opečte. Do hrnce rozdrobte druhou kostku droždí a za stálého míchání ji nechte rozpustit.
03.
Do hrnce přilejte vývar, přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte zvolna probublávat asi 10 minut.
Tip: Přidejte k polévce snítku libečku, chuť bude ještě bohatší.
04.
Dokončete knedlíčky. K základu přidejte vejce a nadrobno nasekanou petrželovou nať a dobře promíchejte. Přisypejte tolik strouhanky, aby vzniklo středně husté těstíčko, ze kterého půjdou tvarovat knedlíčky. Malou lžičkou odebírejte kousky a navlhčenýma rukama tvarujte kuličky velké asi jako menší vlašský ořech.
05.
Vraťte se k polévce. V misce pořádně našlehejte celé vejce a tenkým pramínkem za stálého míchání pomalu vlijte do vroucí polévky. Poté do ní vložte knedlíčky, vařečkou je opatrně odlepte ode dna a povařte ještě asi 5 minut, až vyplavou a budou uvařené i uvnitř (jeden můžete na zkoušku ochutnat).
Tip: Knedlíčky můžete uvařit i bokem, v dostatečném množství osolené vody, a podávat je zvlášť. Budou skvělé i ve vývaru a zahuštěných polévkách, jako je králičí nebo drůbeží kaldoun nebo jednoduchá květáková polévka.
06.
Polévku podávejte horkou, bohatě posypanou zelenými natěmi.
Víte, že droždí můžete vyrobit i doma? Dokonce několika způsoby! Podle tohoto návodu se vám určitě povede.