Článek
Myslíte si, že kuchyň a dřevěná podlaha nejdou dohromady? Nemáte tak docela pravdu. Jen si vzpomeňte na fotky starých kuchyní. Buď tam byla na zemi dlažba, nebo dřevěné fošny. Z toho plyne, že se dřevo dává do kuchyně od nepaměti, tak proč by tomu mělo být teď jinak? Zvlášť v době, kdy je k dispozici spousta moderních technologií a úprav, takže i ze dřeva lze vyrobit docela dost odolnou podlahovou krytinu. A která je právě pro vaši kuchyň ta pravá?
Proč dřevo na podlahu ano
Dřevo je materiál, který nestárne. Je přírodní, takže se hodí do všech typů kuchyní, od těch zařízených ve stylu scandi až po rustikální a venkovské. Má velmi dlouhou životnost a na rozdíl od chladné dlažby nebo neatraktivního lina místnost skvěle zateplí a zútulní. Navíc má příjemně měkký nášlap. A kde jinde se více naběháte než právě v kuchyni?
Existuje však ještě jeden důvod, proč dát do kuchyně dřevěnou podlahu. Trendem posledních let je otevřený prostor a kuchyň se stále častěji propojuje s obývákem, kam se dřevo běžně pokládá (vinylovou podlahu ano, či ne?). Leckdo tedy stojí před otázkou, zda na dřevěnou podlahu navázat dlažbou a „zakopávat“ o rušivou spojovací lištu, nebo si na celém prostoru dopřát krásnou, jednolitou dřevěnou podlahu. Správná odpověď je všude dát dřevo. Bude to dobře vypadat a místnost se tím krásně provzdušní a zvětší.
Volte alespoň třívrstvou podlahu
Podle odborníků na konstrukci dřevěné podlahy až tak nezáleží. Většinou je jedno, zda jde o masiv, nebo vícevrstvou krytinu. Nicméně platí, že vrstvené podlahy jsou tvarově stabilnější než masivy.
Pokud jde o tvrdost dřeva, používají se k výrobě různé dřeviny, dokonce i ty měkké jako smrk či borovice. Třívrstvé krytiny se dělají z dřevin od střední tvrdosti až po ty nejtvrdší, takže tady vlastně ani nemáte šanci se splést. Oblíbené jsou především buk a dub (podívejte se, jak vypadá dub v interiéru), ale kvalitní je třeba i jasan.
„Pokud se pokládá dřevo do kuchyně, kde je vyšší riziko pádu předmětů, tak je samozřejmě lepší volit středně tvrdé až tvrdší dřeviny. Ale spadne-li těžší předmět na dřevěnou podlahu, udělá důlek i do tvrdšího dřeva,“ říká Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi.
Povrchová úprava dřeva
Lak, nebo olej? Každý má své výhody i nevýhody. Lakovaná podlaha je odolnější, co se týká tekutin. Když na ni něco vylijete, ať již vodu, červené víno nebo olej, tak lak to většinou pomůže „vykrýt“. „Některé lakované dřevěné podlahy mohou být ošetřeny speciální technologií, zabraňuje proniknutí tekutiny do textury dřeva i spojů a současně chrání podlahu před poničením během čištění,“ upřesňuje Zdislava Černá, obchodní a marketingová konzultantka společnosti Quick Step. Znamená to, že pokud tekutinu hned setřete, podlaha se většinou nepoškodí (jak pečovat o nábytek z různých materiálů).
Když vám však něco ukápne na podlahu s olejovou povrchovou úpravou, mohou tam zůstat skvrny. Na druhou stranu má tato povrchová úprava výhodu, že ji lze lokálně opravit použitím tmelu a oleje.
Dřevěná podlaha chce péči
Počítejte s tím, že ve srovnání s laminátem, vinylem nebo dlažbou bude dřevěná podlaha přece jen choulostivější. Její údržba však není o nic složitější. Musíte však používat výhradně přípravky určené k péči o dřevěné podlahy a dodržovat doporučení výrobce. Uvidíte, že se pak budete radovat z krásné dřevěné podlahy v kuchyni dlouhá léta.
Také máte rádi přírodní materiály? A které to jsou?