Článek
Přidáváte různé omáčky či dochucovadla k masu, slaným snackům i do salátu a nešetříte jimi? Měli byste zpozornět: kečup, majonéza i rozličné dresinky a dipy dokážou pěkně zamávat s celkovým kalorickým příjmem. Takže pokud si hlídáte váhu, může to být problém. Co se s tím dá dělat?
Kolik kalorií má majonéza, hořčice a kečup
Lehké dochucení si upírat nemusíte, ale mělo by jít jen o občasné zpestření. Připadá vám trocha omáčky neškodná? Malá mistička kečupu představuje asi 230 kJ a navíc až tři kostky cukru. I nevinně vyhlížející hořčice k párkům dělá 200 kJ, kupovaný jogurtový dresink, který možná považujete za dietní, vám dodá ještě o stovku více. Nejhůř je na tom majonéza: 50g porce vám dodá 1500 kJ a 36 g tuků.

Kečup, majonéza i dresinky a dipy dokážou zamávat s celkovým kalorickým příjmemFoto: nadianb, Shutterstock.com
Čím nahradit majonézu: jde to snadno
Používáte majonézu do salátů? Zkuste ji nahradit jogurtem: i když je kyselejší, nemusí to být k neprospěchu. Přijde vám takový pokrm ošizený? „Zkuste do bramborového salátu bílý jogurt namíchat v poměru 1 : 1 s majonézou light,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Hned uberete trochu kalorií. Anebo vyzkoušejte recepty bez majonézy a připravte tradiční bramborový salát podle vídeňských kuchařek.
V různých jídlech lze místo majonézy užít nejen jogurt, ale i kysanou smetanu, tvaroh, sýr cottage, hummus nebo bylinkové pesto. Do sendvičů a salátů se hodí i zálivka z rozmixovaného avokáda s kapkou oleje a výborný je i avokádový dip s tvarohem.
Co jíst místo kečupu: zkuste ajvar a protlak
Dáte-li si čas od času párek v rohlíku s kečupem, nic se neděje. Je-li to však vaše běžná snídaně a k večeři si vrstvou kečupu zaléváte hromadu těstovin, nedivte se, že jsou vám kalhoty těsné. Kečup působí nevinně, ale přečtěte si na obalu, kolik je v něm cukru. Přitom ho hravě připravíte doma – a nedoslazovaný. Nebo si vyrobte ajvar z pečených paprik a lilků či pesto z červené řepy. Vypadají podobně, ale jsou chutnější, zdravější a bez cukru. Je-li kečup častou ingrediencí vašich receptů, sáhněte raději po rajském protlaku, čerstvých nebo sušených rajčatech či passatě. Inspirujte se přitom recepty na tři rychlé rajčatové omáčky na těstoviny.

Vyrobit dietnější a zdravější zálivku na salát není žádná vědaFoto: vanillaechoes, Shutterstock.com
Dietní zálivka na salát: žádná věda
Zeleninový salát je dobrá volba, ale tučný dresink ho často promění v kalorickou bombu. Majonézu či hořčici odložte a vyhrajte si se zeleninou: k tužším druhům přidejte měkčí, dodají příjemnou konzistenci a klouzavost i bez dresinku. Kombinujte různé zeleninové chutě, ať je výsledek jemně nasládlý díky mrkvi, nebo naopak pikantní s papričkami.
Příprava lehčího dresinku není žádná věda: měl by obsahovat olej a kyselou, sladkou i slanou složku. Až ochutnáte naši domácí zdravou zálivku, nebudete chtít jinou. Naučte se tradiční sladkokyselou zálivku, uberte cukr a přidejte koření, čerstvé byliny a užívejte různé druhy octa. Do salátu patří i oříšky, semínka a olivový olej. Jsou sice bohaté na tuky, takže jimi při dietě šetřete, ale nevyhýbejte se jim – tělo bez nich nevstřebá některé důležité živiny.
Na zálivky vyzrajete i v restauraci. „Objednejte si dresink zvlášť, a ne přímo na salát. Tak budete mít pod kontrolou, kolik ho sníte,“ radí Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife.

Korejské nakládané zelí kimči je populární po celém světě. V Koreji ho jedí ke každému jídluFoto: Nungning20, Shutterstock.com
Nejlepší náhražky: domácí a kysané výrobky
Při dochucování spoléhejte na čerstvé ingredience a suroviny, které máte doma. Hotové kečupy, dresinky, dipy a omáčky k masu nechte v obchodě: obsahují zbytečně moc cukrů, tuků, soli i konzervantů. Raději si vyhrajte s bylinkami, jogurtem a kořením nebo zkuste pikantní voňavá pesta a čatní. Krok správným směrem je i domácí hořčice jen ze semínek, vody a octa. Hledáte výraznou chuť? Místo kalorické bomby vyzkoušejte fermentované potraviny. Raw ocet, zelí kimči i české kysané zelí dodají pokrmu říz. Vyzkoušejte pohankové placky s kysaným zelím nebo domácí zavináče s kysaným zelím. Jsou dietní!