Článek
Přidáváte různé omáčky či dochucovadla k masu, slaným snackům i do salátu a nešetříte jimi? Měli byste zpozornět: kečup, majonéza i rozličné dresinky a dipy dokážou pěkně zamávat s celkovým kalorickým příjmem. Takže pokud si hlídáte váhu, může to být problém. Co se s tím dá dělat?
Kolik kalorií má majonéza, hořčice a kečup
Lehké dochucení si upírat nemusíte, ale mělo by jít jen o občasné zpestření. Připadá vám trocha omáčky neškodná? Malá mistička kečupu představuje asi 230 kJ a navíc až tři kostky cukru. I nevinně vyhlížející hořčice k párkům dělá 200 kJ, kupovaný jogurtový dresink, který možná považujete za dietní, vám dodá ještě o stovku více. Nejhůř je na tom majonéza: 50g porce vám dodá 1500 kJ a 36 g tuků.
Čím nahradit majonézu: jde to snadno
Používáte majonézu do salátů? Zkuste ji nahradit jogurtem: i když je kyselejší, nemusí to být k neprospěchu. Přijde vám takový pokrm ošizený? „Zkuste do bramborového salátu bílý jogurt namíchat v poměru 1 : 1 s majonézou light,“ radí nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Hned uberete trochu kalorií. Anebo vyzkoušejte recepty bez majonézy a připravte tradiční bramborový salát podle vídeňských kuchařek.
V různých jídlech lze místo majonézy užít nejen jogurt, ale i kysanou smetanu, tvaroh, sýr cottage, hummus nebo bylinkové pesto. Do sendvičů a salátů se hodí i zálivka z rozmixovaného avokáda s kapkou oleje a výborný je i avokádový dip s tvarohem.
Co jíst místo kečupu: zkuste ajvar a protlak
Dáte-li si čas od času párek v rohlíku s kečupem, nic se neděje. Je-li to však vaše běžná snídaně a k večeři si vrstvou kečupu zaléváte hromadu těstovin, nedivte se, že jsou vám kalhoty těsné. Kečup působí nevinně, ale přečtěte si na obalu, kolik je v něm cukru. Přitom ho hravě připravíte doma – a nedoslazovaný. Nebo si vyrobte ajvar z pečených paprik a lilků či pesto z červené řepy. Vypadají podobně, ale jsou chutnější, zdravější a bez cukru. Je-li kečup častou ingrediencí vašich receptů, sáhněte raději po rajském protlaku, čerstvých nebo sušených rajčatech či passatě. Inspirujte se přitom recepty na tři rychlé rajčatové omáčky na těstoviny.
Dietní zálivka na salát: žádná věda
Zeleninový salát je dobrá volba, ale tučný dresink ho často promění v kalorickou bombu. Majonézu či hořčici odložte a vyhrajte si se zeleninou: k tužším druhům přidejte měkčí, dodají příjemnou konzistenci a klouzavost i bez dresinku. Kombinujte různé zeleninové chutě, ať je výsledek jemně nasládlý díky mrkvi, nebo naopak pikantní s papričkami.
Příprava lehčího dresinku není žádná věda: měl by obsahovat olej a kyselou, sladkou i slanou složku. Až ochutnáte naši domácí zdravou zálivku, nebudete chtít jinou. Naučte se tradiční sladkokyselou zálivku, uberte cukr a přidejte koření, čerstvé byliny a užívejte různé druhy octa. Do salátu patří i oříšky, semínka a olivový olej. Jsou sice bohaté na tuky, takže jimi při dietě šetřete, ale nevyhýbejte se jim – tělo bez nich nevstřebá některé důležité živiny.
Na zálivky vyzrajete i v restauraci. „Objednejte si dresink zvlášť, a ne přímo na salát. Tak budete mít pod kontrolou, kolik ho sníte,“ radí Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife.
Nejlepší náhražky: domácí a kysané výrobky
Při dochucování spoléhejte na čerstvé ingredience a suroviny, které máte doma. Hotové kečupy, dresinky, dipy a omáčky k masu nechte v obchodě: obsahují zbytečně moc cukrů, tuků, soli i konzervantů. Raději si vyhrajte s bylinkami, jogurtem a kořením nebo zkuste pikantní voňavá pesta a čatní. Krok správným směrem je i domácí hořčice jen ze semínek, vody a octa. Hledáte výraznou chuť? Místo kalorické bomby vyzkoušejte fermentované potraviny. Raw ocet, zelí kimči i české kysané zelí dodají pokrmu říz. Vyzkoušejte pohankové placky s kysaným zelím nebo domácí zavináče s kysaným zelím. Jsou dietní!