Potraviny, ať už v čerstvém stavu nebo tepelně zpracované, je potřeba správným způsobem skladovat. Kvalitní nádoby vám pomůžou výrazně prodloužit dobu, po kterou vydrží čerstvé.
Článek
Dobře uskladněné potraviny zamezí zbytečnému plýtvání. Díky různě propracovaným systémům těsnění a ventilace udrží uvnitř nádoby optimální atmosféru pro konkrétní suroviny. Vybírejte podle potřeb a budete spokojeni.
Spolehlivé vakuum
Není žádnou novinkou, že zamezením přístupu vzduchu mnohonásobně prodloužíte trvanlivost potravin. Vakuové krabičky oceníte nejenom doma, ale třeba i na cestách. Ráno připravená a vzduchotěsně zabalená svačinka se šunkou a sýrem bude i večer chutná a poživatelná.
„Ve vakuu potraviny neosychají, nepřenášejí se mezi nimi pachy a nedochází u nich ke ztrátě barvy či chuti. Vakuum zabraňuje ztrátám výživných látek a vitamínů, a především brání napadení potravin plísněmi a šíření jiných mikroorganismů. Taková ochrana potravin se vyplatí nejen v letních měsících," říká Mgr. Klára Šircová, koordinátorka společnosti Zepter International.
Ventilace pro svěžest
Některým potravinám, například bylinkám uděláte dobře, pokud jim dopřejete přísun čerstvého vzduchu. Proto mají tyto dózy ve víku ventilek. Podobný otvor ale slouží i v případě, že krabičku chcete použít pro ohřívání potravin v mikrovlnce. Vždy ale zkontrolujte vhodnost použití, protože některé plasty vysoké ani naopak nízké teploty nesnášejí.
Barevně a přehledně
Nejrůznější barevné varianty víček i nádobek samotných neslouží jenom pro estetiku výrobku, ale pomáhají při rychlém rozlišování. Pokud si třeba určíte, že v krabičce s bílým víčkem budou mléčné výrobky, červené je na uzeniny a zelené na bylinky a zeleninu, budete mít jistotu, že vždy sáhnete po té správné. Pro rychlou orientaci slouží i průhledné nádoby. Vizuální kontrola je ta nejsnadnější a nejrychlejší metoda. Proto i některé kovové krabice mají průhled, kterým bleskově zjistíte nejen obsah, ale i množství potravin v dóze uskladněných.
Skleněné nádoby
Nespornou výhodou plastů je lehkost, ale sklo má jiné výhody. Například skleněnou mísu (ze žáruvzdorného borosilikátového skla) můžete dát do trouby k zapékání. Sklo je netečné, nepřenáší pachy a ani se neobarví, takže po pečlivém vymytí je nádoba jako nová. Vypracované systémy uzavírání s těsněním ještě zvyšují komfort skleněných nádob. Sklo ale také osloví milovníky tradic, je vhodné například do kuchyní s tradičním vzhledem, kde by plast nevypadal pěkně.
Plechové krabice
Hojně využívaným materiálem je kov, přesněji nerez. Velké kovové nádoby jsou skvělé například pro skladování chleba a pečiva. Plechové dózy se dají snadno dekorovat kvalitními práškovými, zdravotně nezávadnými laky. Vybírat můžete z bezpočtu vzorů a barev. Každý si jistě najde tu svou podle svého srdce i vkusu.