Článek
Přemýšlela jsem, jak by měla vypadat ideální večeře na začátek léta, a verdikt zněl: rukolové noky. Obsahují dost zeleniny (ale jak víme, nic se nemá přehánět :-)), jsou báječně kypré a perfektně se k nim hodí rajčatová omáčka s kapary, oreganem a olivami, která svou chutí připomíná všechny ty středomořské destinace, kam letos zase nepojedu… Ale teď vážně, dopřejte si tuhle dobrotu, za tu chvíli práce rozhodně stojí!
Rukolové noky s rajčatovou omáčkou s olivami
Na 4 porce potřebujete: 450 g brambor, 100 g rukoly, lžičku sušeného česneku, 100 g ricotty nebo tvarohu, sůl, 180 g hladké mouky, mouku na podsypání, lžíci olivového oleje. Na omáčku: 1 červenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 1 chilli papričku (lze vynechat), 2 stroužky česneku, 400 ml pasírovaných rajčat, 250 ml vody, sůl, lžičku oregana, 1,5 lžíce kapar, 2 lžíce zelených oliv, sýr k podávání
Postup: Rukolu v cedníku spařte vroucí vodou, nechte prochladnout, vymačkejte z ní co nejvíce tekutiny a rozmixujte dohladka (tyčovým mixérem nebo sekáčkem). Brambory ve slupce uvařte nebo upečte (tak v nich bude méně vody a bude potřeba méně mouky), oloupejte a ještě horké rozmixujte nebo šťouchadlem zpracujte s rozmixovanou rukolou, česnekem, ricottou a lžičkou soli. Nakonec zapracujte mouku a zkuste jeden noček na zkoušku uvařit – kdyby se rozpadl, přidejte ještě trochu mouky. Cílem však je dát mouky co nejméně, aby byly noky hezky nadýchané. Z těsta na pomoučené ploše tvarujte dlouhé hady, ze kterých odkrojujte jednotlivé noky a ty odkládejte na pečicí papír posypaný moukou. Vkládejte je do vroucí osolené vody a vařte jen do momentu, kdy vyplavou na povrch. Hotové můžete pokapat trochou oleje.
Zatímco se vaří brambory, si připravte omáčku: najemno pokrájenou cibuli nechte spolu s nadrobeným chilli zesklovatět na oleji, přidejte nasekaný česnek a po pár vteřinách restování zalijte rajčaty a vodou. Ochuťte solí a oreganem a nechte alespoň 15 minut vařit – čím déle, tím lépe. Na závěr vmíchejte nasekané kapary a olivy a podávejte spolu s noky a nastrouhaným sýrem.
Tip: Zkuste i bezlepkové noky s rýžovou moukou nebo krásně růžové řepné nočky se špenátem.
Pustili jste se někdy do domácích noků, nebo dáváte přednost kupovaným (respektive jste raději, když je připraví někdo jiný než vy)?