Článek
Postup
01.
V míse prošlehejte vejce s mlékem. Přisypejte obě mouky, špetku soli a důkladně promíchejte, aby v těstě nezůstaly hrudky.
02.
V rozehřáté pánvi rozpusťte trošku oleje a nalijte těsto na pánev. Prokružte, aby se rozlilo do všech stran. Těsto je trochu hustší, proto budou palačinky trochu silnější než klasické tenké palačinky. Těsto by mělo vystačit asi na 3 palačinky o průměru 28–30 cm. Opečte palačinky z obou stran dozlatova.
03.
Palačinky položte na sebe a vykrájejte do nich kolečka o průměru asi 7 cm. Vznikne vám tak pět (v případě menších koleček až šest) trojic koleček. Žloutek prošlehejte s javorovým sirupem a každé kolečko směsí potřete. Položte palačinky na pečicí plech. Pečte při 200 °C 10–15 minut dozlatova.
04.
Smetanu vyšlehejte s polovinou lžíce moučkového cukru dotuha.
05.
Maliny rozmixujte na prach. Trošku si dejte stranou na zdobení a zbytek vetřete do tvarohu. Tvaroh oslaďte zbytkem cukru. Tvaroh zlehka vmíchejte do smetany.
06.
Krémem naplňte zdobicí sáček s ozdobnou trubičkou. Na každou palačinku nastříkejte krém a seskládejte na sebe dortíčky po třech palačinkách. Poprašte trochou malinového prachu, ozdobte borůvkami a drcenými pistáciemi.
Přehlédnout byste neměli ani krajovou specialitu slepé myši neboli valašské zapečené palačinky s tvarohem. A nudit vás rozhodně nebudou ani další barevné a chuťové kreace.