Článek
S přípravou začněte večer před pečením, čokoládová šlehačka potřebuje čas, aby se pořádně vychladila. Korpus dortu si také můžete připravit předem, vychlazený a zabalený ve fólii vydrží bez problémů do dalšího dne.
Postup
01.
Do větší misky nalámejte kvalitní čokoládu (nebo použijte čokoládu v peckách). Smetanu přiveďte k varu, nalijte na čokoládu a nechte asi minutu stát. Poté metličkou pořádně rozmíchejte do hladké hmoty, aby v ní nebyly kousky nerozpuštěné čokolády. Přímo na povrch smetany položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout. Vložte do lednice a dejte pořádně vychladit alespoň na 12 hodin.
02.
Dortovou formu vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Oddělte žloutky od bílků. Začněte šlehat bílky. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přidejte dvě lžíce cukru a vyšlehejte hladký tuhý sníh.
03.
Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a vyšlehejte je do husté světlé hmoty. Přes sítko k nim prosejte kakao a také jej dobře zašlehejte. Poté k nim přes sítko přisypejte dvě lžíce mouky a zlehka ji stěrkou zatřete do hmoty. Přidejte asi třetinu sněhu a také ho stěrkou zlehka zapracujte do hmoty. Přes sítko přidejte zbytek mouky, zapracujte a nakonec zlehka vmíchejte zbylý sníh.
04.
Připravené těsto vlijte do formy a zlehka uhlaďte směrem k okrajům. Vložte do trouby a pečte 20–25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté jej vyjměte, odstraňte papír na pečení a na mřížce nechte úplně vychladnout. Z vychladlého korpusu ostrým nožem seřízněte vrchní část a zarovnejte ho.
05.
Ze studené čokoládové smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Kolem korpusu oviňte pruh z papíru na pečení a upevněte dortovou obruč (můžete použít okraj formy nebo si obruč vytvořte z poskládaného pruhu silnějšího alobalu). Korpus potřete marmeládou a pak na ni naneste asi čtvrtinu čokoládové šlehačky. Banány oloupejte, podélně rozkrojte a řeznou stranou vtiskněte do šlehačky: vyskládejte je tak, aby postupně pokryly celou plochu.
Tip: Smetanu šlehejte opatrně, abyste ji nepřešlehali: raději pomalu a delší dobu.
06.
Na banány naneste zbylou šlehačku (část si můžete odložit na zdobení) a dort nechte pořádně vychladit v lednici. Poté opatrně uvolněte obruč, jemně odstraňte pruh papíru a povrch šlehačky ještě uhlaďte. Pokud chcete, můžete zbylou šlehačkou potřít i boky korpusu, poté dort ale nechte ještě chvíli v lednici, při nanášení polevy musí být opravdu vychlazený.
07.
Na čokoládovou polevu rozpusťte nalámanou čokoládu a kakaové máslo ve vodní lázni a vymíchejte do hladké tekutější hmoty. Nechte ji částečně zchladnout, nalijte na dobře vychlazený dort a také nechte ztuhnout. Polevu můžete nechat volně stékat po stranách dortu, můžete ji i nanést jen na povrch dortu ještě před odstraněním dortové obruče. Po ztuhnutí můžete dort dozdobit zbylou šlehačkou, krásný je ale i samotný.
Tip: Šlehačková vrstva pod polevou je velice jemná, dort vždy krájejte nahřátým suchým nožem a mezi jednotlivými řezy ho vždy znovu otřete a nahřejte – jenom tak se vám povedou opravdu úhledné kousky.
Zdá se vám příprava příliš složitá? Horká čokoláda se špetkou chilli může být na stole za chviličku: zaručeně vám zvedne náladu, a navíc i zahřeje.