Hlavní obsah
3,0
(33)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Krok za krokem si připravíme svěží citronový dort, který zdobí krásně fialový krém. Ale nebojte, ani sebelepší barvivo by nenahradilo borůvky, které krém obarvily!

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 1 hrnek borůvek
  • 125 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 ks citronu
  • 1 špetka soli
  • 250 ml mléka
Krém
  • 1 hrnek borůvek
  • 80 ml vody
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 250 g másla
  • 250 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Nejdříve si připravte korpus: změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli a vajíčky. Do směsi postupně vmíchejte mouku s kypřicím a mléko. Na závěr přidejte šťávu a kůru z citronu a opatrně vmíchejte borůvky.

Foto: Mona Martinů

Do máslové směsi zašlehejte celá vajíčkaFoto: Mona Martinů

02.

Ty předtím obalte v hladké mouce, aby se nerozmáčely a v těstě neklesly. Pečte ve vymazané a vysypané formě (dno můžete pro jistotu vyložit pečicím papírem) asi půl hodiny při 180 stupních, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá. Korpus nechte 10 minut zchladnout ve formě, poté vyklopte a nechte úplně vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Borůvky obalte v hladké mouce: neklesnou a nerozčvachtají se tak v těstěFoto: Mona Martinů

03.

Borůvky na krém zalejte v kastrůlku vodou a zasypte škrobem. Rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a povařte 15 minut do zhoustnutí.

Foto: Mona Martinů

Borůvky s vodou a škrobem rozmačkejte a povařte do zhoustnutíFoto: Mona Martinů

04.

Propasírujte přes sítko a dejte do lednice vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Svařené borůvky propasírujte, aby vám vzniklo hladké želéFoto: Mona Martinů

05.

Změklé máslo s cukrem ušlehejte ručním šlehačem na krém, do kterého po částech zapracujte borůvkové želé. Pokud je krém příliš řídký, přidejte ještě cukr, pokud naopak moc tuhý, zřeďte ho troškou mléka.

Foto: Mona Martinů

Máslo a moučkový cukr ušlehejte ručním šlehačem do pěny. Postupně pak přidávejte borůvkové želé, až vám vznikne krásně fialový krémFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Šleháním vznikne pevný krémFoto: Mona Martinů

06.

Vychladlý korpus jednou prokrojte, promažte krémem a přiklopte.

Foto: Mona Martinů

Krémem tence potřete i boky dortu a nahoru ho dejte jen tolik, aby neprosvítalo těstoFoto: Mona Martinů

07.

Celý povrch dortu také potřete: boky tence, horní část tak, aby neprosvítalo těsta. Na povrchu můžete kulatým nožem naznačit proužky. Zbylým krémem naplňte cukrářský pytlík s hvězdicovou zdobičkou a ozdobte boky dortu.

Foto: Mona Martinů

Povrch dortu uhlaďte cukrářskou kartou a kulatým nožem naznačte proužkyFoto: Mona Martinů

Energetická hodnota celkem - 22 cm průměr formy
Energie23 616,04 kJ
Bílkoviny61,15 g
Tuky330,94 g
Sacharidy600,13 g
Sůl1,86 g
SAFA161,67 g
Vláknina24,17 g
Cukry395,09 g
Související témata:

Načítám