Článek
Postup
01.
Nejdříve si připravte korpus: změklé máslo utřete s cukrem, špetkou soli a vajíčky. Do směsi postupně vmíchejte mouku s kypřicím a mléko. Na závěr přidejte šťávu a kůru z citronu a opatrně vmíchejte borůvky.
02.
Ty předtím obalte v hladké mouce, aby se nerozmáčely a v těstě neklesly. Pečte ve vymazané a vysypané formě (dno můžete pro jistotu vyložit pečicím papírem) asi půl hodiny při 180 stupních, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá. Korpus nechte 10 minut zchladnout ve formě, poté vyklopte a nechte úplně vychladnout.
03.
Borůvky na krém zalejte v kastrůlku vodou a zasypte škrobem. Rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory a povařte 15 minut do zhoustnutí.
04.
Propasírujte přes sítko a dejte do lednice vychladnout.
05.
Změklé máslo s cukrem ušlehejte ručním šlehačem na krém, do kterého po částech zapracujte borůvkové želé. Pokud je krém příliš řídký, přidejte ještě cukr, pokud naopak moc tuhý, zřeďte ho troškou mléka.
06.
Vychladlý korpus jednou prokrojte, promažte krémem a přiklopte.
07.
Celý povrch dortu také potřete: boky tence, horní část tak, aby neprosvítalo těsta. Na povrchu můžete kulatým nožem naznačit proužky. Zbylým krémem naplňte cukrářský pytlík s hvězdicovou zdobičkou a ozdobte boky dortu.