Článek
Kdekdo sice skuhrá nad příchodem podzimu, ale zrovna pro gurmány má chladnější období hned několik podstatných kladů: sluníčko už tolik nepálí, takže nehrozí rozteklé dorty, okolí je nešikanuje věčnými poznámkami o hubnutí do plavek, a podzim navíc přináší spoustu skvělých plodů, které po večerech v kuchyni vysloveně lákají.
Proto jsme poprosili děvčata z blogu Sugartown, aby pro čtenáře ProŽen připravila čtyři recepty, které vám na podzim zaručeně osladí život. Začala Martina, a to pekelně lákavě: vláčným dýňovým dortem s fíkovým krémem a čerstvými fíky. Takový podzim si necháme líbit!
Dýňový dort s fíkovým krémem a čerstvými fíky
Na formu o průměru 22 cm potřebujete: 3 vejce, 250 g změklého másla, 125 g cukru krupice, 300 g hladké mouky, 2 lžičky sody, 2 lžičky prášku do pečiva, sůl, 1,5 lžičky skořice, 1,5 lžičky perníkového koření, 400 g dýňového pyré (nebo menší dýni a trochu třtinového cukru), 2 lžičky citronové šťávy
Na krém: 500 g mascarpone, 375 g krémového sýra (Philadelphia, Buko, Fénix), 250 ml smetany ke šlehání, 300 g fíkového džemu (nebo 5–6 čerstvých fíků, 150 ml vody, 15 g kukuřičného škrobu, ½ vanilkového lusku a 3 lžíce cukru), moučkový cukr podle chuti, 2–3 čerstvé fíky
Postup: Dýni (Martina použila máslovou) oloupejte, nakrájejte, posypejte třtinovým cukrem, upečte při 180 °C doměkka a rozmixujte na hladké pyré. Dno i okraje dortové formy vyložte pečicím papírem.
Mouku, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření prosejte přes jemné síto. Vejce ušlehejte s cukrem a máslem do světlé pěny a postupně vmíchejte moučnou směs a dýňové pyré smíchané s citronovou šťávou. Těsto nalejte do formy a pečte asi 40-45 minut při 180 °C. Zhruba v polovině pečení přikryjte korpus alobalem a dál pečte přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte vychladnout ve formě, poté dort seřízněte do roviny a dvakrát ho prokrojte.
Fíky do krému vydlabejte, podlejte 100 ml vody, přidejte cukr a vanilku a povařte do změknutí. Škrob rozmíchejte ve zbývajících 50 ml vody, přilejte k ovoci a ještě pár minut vařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout.
Fíky dobře omyjte, osušte a nakrájejte na klínky. Spodní vrstvu těsta si položte na dortovou podložku a potřete 1/4 fíkového krému. Postup zopakujte s dalšími díly těsta a krému. Povrch dortu uhlaďte a dejte ho alespoň na 1 hodinu do ledničky. Zbylou ¼ fíkového krému naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou, odloženým bílým krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou hvězdičkovou špičkou a spolu s fíky je použijte na ozdobu dortu.
Tip: Zbylou dýni použijte na domácí dýňovou hořčici, pikantní polévku nebo třeba krémové rizoto.
Pečete na slavnostní příležitosti dorty doma, nebo je objednáváte z cukrárny?