Článek
Chcete prospět imunitě, zažívání i postavě? Pak jsou pro vás hrušky ideální parťák. I když je máte za obyčejné ovoce, jejich účinky na lidské tělo jsou mimořádné. Proč jíst sladké plody hrušní?
1. Rozpohybují střeva a léčí žaludek
Hrušky jsou skvělé při pocitu těžkosti a zpomaleném trávení. Tvoří je totiž z 80 % voda, což prospívá střevní činnosti a pomáhá předcházet zácpě. Osvědčily se i při akutních trávicích obtížích – rychle se dostávají do tlustého střeva, kde pomáhají likvidovat hnilobné procesy, a mírní tak křeče i plynatost. Rovněž působí žlučopudně a příznivě ovlivňují žaludeční potíže. Pokud jste po syrových hruškách nafouknutí, zkuste hruškovou šťávu nebo kompot.
2. Zasytí a zaženou chuť na sladké
Trávení podpoří hrušky i vysokým obsahem vlákniny, který ocení i dietářky. „Potraviny bohaté na vlákninu zaberou v žaludku spoustu místa, zasytí a přitom jsou chudé na kalorie. Na strávení tělo také potřebuje více času, zpomalí se tedy frekvence, v níž se jídlo dostává ze žaludku,“ vysvětluje Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife. Vláknina je důležitá i pro svou schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Navíc díky obsahu fruktózy, která je 1,5krát sladší než cukr, uspokojí hrušky chuť na sladké a mají nízký glykemický index (38).
3. Vyplaví toxiny a pomáhají při dně
Organismus se dokáže detoxikovat sám, ale některými potravinami mu můžete tuto úlohu usnadnit. Hrušky na sebe ve střevech vážou nežádoucí látky včetně toxinů a kovů. Holdujete-li často masu, alkoholu a sladkostem, vzniká v těle více kyseliny močové – hrušky dokážou její hodnoty snížit, proto jsou skvělé pro lidi trpící dnou.
4. Odvodňují a doplní mikroživiny
Oblíbené ovoce obsahuje řadu významných živin: vitaminy A, B, C a P, vápník, hořčík, jod, zinek, železo, fosfor či draslík. „Potraviny bohaté na draslík je dobré zařadit při zavodnění organismu. Snižuje totiž hladinu sodíku v těle a na něj vázané molekuly vody,“ vysvětluje Martina Dvořáková, výživová poradkyně KetoDiet. Hrušky obsahují minimum problematického sodíku, a doporučují se proto i při potížích se zavodněním a otoky a při poruchách ledvin.
Tím však výčet blahodárných látek nekončí. Sladké plody hrušní nabízejí i kyselinu listovou, důležitou pro zdravou krvetvorbu a dobrou náladu. Najdete v nich pektiny, chránící sliznici žaludku a střev, nebo třísloviny, které jsou důležitým antioxidantem s protizánětlivým účinkem. Pro ženy v menopauze mohou být významné obsahem boru, který napomáhá transportu vápníku do kostí.
5. Zmírní horečky a bojují s nachlazením
Odvar z hrušek se doporučuje při horečkách, zimnicích a virových onemocněních. Nemusíte spoléhat jen na čerstvé plody, poslouží i sušené. Hrst křížal stačí pět minut povařit a pak popíjet, při horečkách můžete užít až tři šálky denně.
6. Snižují tlak a chrání srdce
Díky draslíku pomáhají hrušky zpevňovat cévy a brání v nich hromadění vápníku, doporučují se proto při chorobách krevního oběhu a pro své diuretické vlastnosti i při vysokém tlaku. Nejvíce prospěšných látek je ve slupce a těsně pod ní, konzumujte proto plody raději celé. Ovoce s bílou dužinou, kam patří například i jablka, pomáhá rovněž v prevenci mozkové mrtvice.
7. Zahojí modřiny a zničí viry
Trpíte-li na modřiny nebo drobné oděrky, i zde pomohou hrušky. Díky tříslovinám a organickým kyselinám urychlují hojení. Pomáhají navíc odvádět z těla viry, mohou tedy předejít rozvoji infekce v ráně.
8. Odvar z hruškového listí na močové cesty
Diuretický účinek oceníte také při zánětech močových cest nebo ledvinových onemocněních. Kromě plodů se v případě potíží užívá i hrušková šťáva a odvar z hruškového listí: sto gramů natrhaných listů zalijte litrem horké vody a nechte deset minut louhovat.
Dopřáváte si na podzim pravidelně hrušky? Dejte si hruškový chlebíček s medem nebo hrušky plněné sýrem a ořechy.