Článek
Ořechy patří na vánoční stůl, ale jíst byste je měli nejlépe celoročně. Jejich účinky na zdraví jsou opravdu blahodárné – sníží vám hladinu cholesterolu, zlepší srdeční činnost, zamezí vzniku metabolických poruch a křečí.
Některé mýty před jejich konzumací varují z důvodu přibírání na váze. Přitom opak je pravdu – samozřejmě platí „všeho s mírou“ – ořechy dokonce hmotnost regulují. Když totiž sníte pár ořechů, nedostaví se tzv. vlčí hlad. Jako bonus se zlepší stav vašich vlasů, nehtů a pokožky.
Dejte si tedy denně hrstku a tělu dodáte potřebné vitaminy – E a B, minerály jako hořčík, bílkoviny a nenasycené tuky. A právě správné nenasycené tuky podporují psychickou kondici, jelikož pomáhají vyvážit produkci hormonů a rovnováhu v těle, navodí pocit spokojenosti. Obsažený hořčík má pozitivní účinky pro lidi trpící stresem a nervozitou.
Ráno si je přidejte do müsli, večer jimi můžete nahradit nezdravé brambůrky či tyčinky, ale samozřejmě v jejich nesolené podobě.
Tak které si dáte?
Mandle
Ze všech ořechů jsou to právě mandle, které jsou nejvíce bohaté na obsaženou vlákninu. Dále v nich naleznete antioxidanty, vitamin E a další látky, které snižují hladinu toho „špatného“ cholesterolu a cukru v krvi. Mandle obsahují také flavonoidy, které zabraňují rozvoji nemocí srdce a cév. Pokud je přísun flavonoidů dostatečný, dokážou snížit výskyt kardiovaskulárních chorob až o 22 %.

Foto: Vlad Ozerov, Shutterstock.com
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou považovány za „potravu pro mozek“ a je známo, že jejich konzumace zlepšuje jeho činnost. Jejich zařazením do jídelníčku dále chráníte tělo před buněčným poškozením, předčasným stárnutím, před různými záněty, chorobami srdce a rakovinovým onemocněním.
Snižují cholesterol a vysoký krevní tlak. Významně také zlepšují kardiovaskulární činnost, především u lidí s cukrovkou druhého typu. Jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů a obsahují také hodně proteinu, což z nich dělá výživnou svačinu.
Lískové oříšky
Lískové oříšky působí pozitivně na oči, cukrovku druhého typu a stařeckou demenci. Jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy, ale poskytnou více energie, jelikož jsou bohatší na kalorie. Dále obsahují vitamin B1 a B6, kyselinu listovou, minerály jako vápník, fosfor, hořčík a mangan. Stejně jako jiné druhy ořechů neobsahují ani lískové oříšky prakticky žádný betakaroten a vitamin C.
Kešu
Pokud se chcete „hodit do pohody“ určitě si dejte kešu. Tyto nasládlé ořechy jsou bohaté na železo, zinek a hořčík. Obsažený hořčík dokonce dokáže pokrýt 25 % denní dávky. Pravidelnou konzumací zlepšíte svou imunitu i paměť a zpomalíte stárnutí. Dopřávat by si je měli nemocní anémií.

Foto: ILEISH ANNA, Shutterstock.com
Pistácie
Obsahují největší množství železa ze všech ořechů – z tohoto hlediska se vyrovnají dokonce čočce. Dále jsou bohaté na minerály draslík, hořčík fosfor a vápník. Ze stopových prvků obsahují např. měď, která navíc ulehčuje vstřebávání železa.
V kombinaci s vitaminem C, který zvyšuje absorpci železa ve střevech, jsou pak nedostižným „lékem“ pro ty, kteří mají problémy s anémií způsobenou nedostatkem železa. Častá je jejich úprava pražením a solením, nadměrně osoleným se však raději vyhněte.
Pekanové ořechy
Jsou velmi podobné vlašským, ale chuťově méně výrazné a sladší. Jíst byste je měli pro obsah vitamínu B, draslíku, zinku, vápníku, železa a fosforu. Obsažený zinek je zásadní pro fungování bílých krvinek, takže vám pomohou v boji proti nejrůznějším nákazám, včetně obyčejného nachlazení.
A pokud rádi pečete, využijte je při přípravě nějakého výborného moučníku, třeba ořechových rohlíčků, ale hodí se třeba i do pomazánky.