Článek
Pokud všechny vaše dosavadní pokusy o zmrzlinu skončily buď zlomenou lžící, nebo tekutou neurčitou hmotou, na které si pochutnala leda tak záchodová mísa, nevěste hlavu. Domácí zmrzlinu skutečně lze připravit tak, že bude lepší než ta z cukrárny, a navíc bez jakýchkoli ztužovačů a emulgátorů. Nevěříte? Také jsem tomu nevěřil. A tak jsem testoval, testoval a testoval… a pak už jen ochutnával, až vůbec nic nezbylo!

Základem je pečlivě vyšlehaný sníhFoto: Mia Mirrelli
Není vanilková jako vanilková
Abych mohl porovnávat, jaká vanilková zmrzlina bude lepší – jestli ta ze strojku, nebo bez něj, musel jsem si půjčit na vyzkoušení nový zmrzlinovač. Skládal se z nádoby, kterou jsem nechal přes noc zmrazit v útrobách našeho redakčního mini mrazáčku (díkybohu se tam vešla). Vedle této chladicí nádoby nechyběly ani šlehací metly a poklice s motorem, která má zmrzlinu optimálně našlehat. Ale to už předbíhám.

Šlehačku použijte s co největším obsahem tukuFoto: Mia Mirrelli
Inspiroval jsem se receptem přímo z dodané příručky. Na přípravu první domácí vanilkové zmrzliny bylo potřeba: 150 ml smetany (ta moje byla 40%), 150 g cukru, 250 ml mléka, 4 bílky a 1 sáček vanilkového cukru nebo vanilkový lusk (ten jsem já nesehnal, takže musel posloužit vanilkový cukr). Nejprve jsem vyšlehal z bílků sníh a poté do něj jemně metlou přimíchal všechny zbylé ingredience. Směs jsem jednoduše přelil do namraženého zmrzlinovače, přiklopil, zapnul metly a nechal 40 minut pracovat.

A takhle zmrzlinovač vypadá!Foto: Mia Mirrelli

Pevná metla zmrzlinu jen zlehka převalujeFoto: Mia Mirrelli
Po skončení cyklu byla hmota krásně našlehaná, ale konzistenci hotové zmrzliny stejně neměla. Nejspíš proto, že pro správné namražení základny je třeba teplota minus 18 stupňů – což se obávám, že náš mrazáček nesplňuje. Ale to nevadí, chuť byla skvělá, a tak jsem hmotu přelil do misky a nechal ještě 3 hodiny v mrazničce. Pak už zmrzlina neměla chybu, a navíc byla jemná a krásně našlehaná.

První šlehaná zmrzlina - vanilková!Foto: Petr Makovička
Druhá zmrzlina, tentokrát bez strojku!
Jako druhá přišla na řadu vanilková zmrzlina bez použití strojku. Na tu je potřeba: 150 ml smetany, 2 bílky, 3 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru a 60 g cukru krupice. Žloutky spolu s cukrem jsem smíchal v kovové míse, tu jsem zahřál ve vodní páře a ručně jsem asi 5 minut šlehal metličkou. Mísu jsem poté vyndal, přidal do ní ušlehaný sníh z bílků, vyšlehanou šlehačku a vanilkový cukr. Vše jsem ještě důkladně, ale zlehka promíchal, a přelil do připraveného kovového pekáčku. Ten zůstal v mrazáku 3 hodiny. Zmrzlina pak byla pevná, sice nebyla našlehaná jako ta předešlá, ale zato byla rychle hotová, a dokonce i chutná. „Takovou zmrzlinu dělávala moje babička, jako malá jsem ji milovala,“ přiznala při ochutnávkách kolegyně Jana Finferlová.

Žloutky je třeba našlehat ve vodní lázniFoto: Mia Mirrelli

V kovovém pekáčku ztuhla zmrzlina jedna dvěFoto: Mia Mirrelli

Druhá vanilková, tentokrát bez šleháníFoto: Mia Mirrelli
Melounový sorbet jako třetí na řadě
Pokud přece jen dáváte přednost ovocným zmrzlinám před krémovými, přijde vám k chuti spíše třetí vyzkoušená varianta – melounový sorbet. Na ten si připravte: 150 g cukru, 1 citron a 400 g melounové dřeně. Rozhodoval jsem se, jak naložit s melounovou dření. Nakonec jsem vzal mixér a dřeň letmo rozmixoval. Zakapal jsem ji šťávou z jednoho citronu, přidal cukr, promíchal a nalil do zmrzlinovače. Tam se pomocí metliček směs převalovala 40 minut, poté jsem ji stále ještě tekutou přelil do nádoby a nechal 5 hodin zamrazit (kdybyste chtěli do sorbetu přidat třeba panáka brandy, potrvá mražení ještě déle). Tady si troufám tvrdit, že použití zmrzlinovače bylo úplně k ničemu. Žádné našlehání, jen pomalé chlazení, které zvládne stejně dobře mrazák. Příště bych tak sorbet asi šoupl rovnou tam. Celkově byl ale moc dobrý, trochu sladký a jako osvěžení na letní naprosto ideální.

Meloun byl sladký, příště bych do sorbetu cukr nedalFoto: Mia Mirrelli

Malý mixer dobře posloužilFoto: Mia Mirrelli

Citronová šťáva pro chuťFoto: Mia Mirrelli

40 minut ve zmrzlinovači stačíFoto: Mia Mirrelli

Melounový sorbet šel ihned po vyndání z mrazáku servírovatFoto: Petr Makovička
Jak vidíte, i bez zmrzlinovače se dá připravit sladké letní osvěžení. Pokud si však potrpíte na nadýchanou a jemnou zmrzlinu, tento zázračný stroječek si určitě pořiďte. Jejich cena začíná na 2000 korunách.
Krásné léto! A pokud chcete ochutnat něco extra, pusťte se do božského dezertu s domácí zmrzlinou. Recept najdete ZDE!
Děkujeme společnosti DeLonghi za zapůjčení zmrzlinovače IC8500.