Článek
Postup
01.
Nejdřív si připravte krém: máslo nakrájejte na kostičky a nechte povolit. Ve větší skleněné míse vyšlehejte žloutky s cukrem a semínky z poloviny vanilkového lusku do nadýchané hmoty. Ke žloutkům přidejte mouku a škrob a dobře rozmíchejte. V kastrolu zahřejte mléko téměř k bodu varu. Ke žloutkové směsi velmi pomalu a za stálého šlehání metličkou přilijte třetinu téměř vařícího mléka, promíchejte a vlijte zpátky ke zbylému mléku v kastrolu. Znovu velmi zvolna a za stálého šlehání povařte do zhoustnutí, potrvá to jenom chvilku. Krém odstavte, na povrch položte potravinářskou fólii a nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
02.
Na těsto vlijte do menšího kastrolu vodu, přidejte heru a špetku soli a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a najednou vsypte všechnu mouku. Vařečkou intenzivně míchejte, až se hmota spojí do velké hladké koule a na dně a stěnách kastrolu se utvoří souvislý tenký bílý povlak, potrvá to 2–3 minuty. Odstavte a nechte zchladnout na teplotu těla.
03.
Předehřejte troubu na 200 °C, dva plechy vyložte papírem na pečení. Ručním šlehačem vmíchejte do vychladlého těsta vejce. Přidávejte je postupně – vždy, když se předchozí vejce zapracuje beze zbytku. Vznikne lesklé a hladké těsto, které pomalu opadává ze šlehacích metliček.
04.
Těstem naplňte cukrářský sáček s řezanou cukrářskou trubičkou a nastříkejte na plech malé věnečky: plynule a jedním tahem vždy dvě vrstvy těsta na sebe (nechávejte dostatečně velké rozestupy, těsto hodně nabude).
05.
Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut dozlatova a prvních 20 minut troubu rozhodně neotvírejte! Upečené věnečky pak zespodu propíchněte třeba špízovou jehlou, aby mohla uniknout pára, a nechte vychladnout na mřížce.
06.
V mezičase prošlehejte ručním šlehačem změklé máslo. Po lžících do něj pomalu přidávejte žloutkovou hmotu a vyšlehejte hladký jemný krém (máslo i žloutková hmota musejí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí!).
07.
Na polevu utřete dohladka prosátý moučkový cukr s vařící vodou, citronovou šťávou a rumem tak, aby vznikla hladká a lesklá poleva, která se bude dobře roztírat, ale nebude z věnečků stékat. Hustotu případně dolaďte trochou cukru, nebo naopak kapkou citronové šťávy.
08.
Vychladlé korpusy rozřízněte zoubkovaným nožem. Vršky potřete polevou, spodní část naplňte krémem, poskládejte věnečky a nechte chvíli rozležet a ztuhnout.
Miniverze dezertů bývají na oslavách nejpopulárnější, můžete zkusit minibábovky, nadýchané bílkové malé Pavlovy a zaručené ovace sklidíte s minilaskonkami.