Článek
Postup:
01.
Mátu můžete použít čerstvou i sušenou, čerstvé dejte asi dva hrnky (a nesekejte ji), sušené stačí hrnek jeden. Z alkoholu je pak nejlepší vodka nebo světlý rum, ale zužitkovat můžete i různé pálenky či brandy.
02.
Mátu zalijte alkoholem, přikryjte a nechte čtyři dny louhovat.
03.
Cukr zprudka bez pokličky svařte s vodou tak, aby vznikl hustý sirup asi o polovině původního objemu, a postupně ho vmíchejte ke scezenému alkoholu (začněte polovinou sirupu a podle chuti pak doslazujte).
04.
Jestli chcete, aby byl likér opravdu pěkně zelený, dobarvěte ho kapičkou gelové potravinářské barvy.
05.
Rozlijte do vyčištěných lahviček a spotřebujte přibližně do půl roku.
Co se vám vybaví, když se řekne zelená? Třeba táborák? A co takhle nějaké dobré jídlo na táboráku, buřtguláš?