Článek
Postup:
01.
Mátu můžete použít čerstvou i sušenou, čerstvé dejte asi dva hrnky (a nesekejte ji), sušené stačí hrnek jeden. Z alkoholu je pak nejlepší vodka nebo světlý rum, ale zužitkovat můžete i různé pálenky či brandy.

Je jen na vás, jestli použijete mátu čerstvou, nebo sušenouFoto: Greta Blumajerová
02.
Mátu zalijte alkoholem, přikryjte a nechte čtyři dny louhovat.

Po čtyřech dnech alkohol pěkně natáhl veškerou chuť bylinkyFoto: Greta Blumajerová
03.
Cukr zprudka bez pokličky svařte s vodou tak, aby vznikl hustý sirup asi o polovině původního objemu, a postupně ho vmíchejte ke scezenému alkoholu (začněte polovinou sirupu a podle chuti pak doslazujte).

Vodu s cukrem svařte na hustý sirup. Alkohol se s ním většinou míchá v poměru 1 : 1, aby zelená nebyla moc silná, ale raději ji nejdřív ochutnejte s menším množstvím sladidlaFoto: Greta Blumajerová
04.
Jestli chcete, aby byl likér opravdu pěkně zelený, dobarvěte ho kapičkou gelové potravinářské barvy.

Jak vidíte, přírodní mátový likér nemá úplně lákavou barvu, takže si můžete pomoct kapičkou zelené potravinářské barvyFoto: Greta Blumajerová
05.
Rozlijte do vyčištěných lahviček a spotřebujte přibližně do půl roku.

Tak na vaše!Foto: Greta Blumajerová
Co se vám vybaví, když se řekne zelená? Třeba táborák? A co takhle nějaké dobré jídlo na táboráku, buřtguláš?