Článek
Postup
01.
Máslo rozpusťte ve větším kastrůlku. Vmíchejte zázvor, hřebíček, cukr, golden sirup a melasu. Golden sirup seženete v obchodech se zahraničními potravinami, jeho domovinou je Velká Británie. Použít můžete i med, počítejte ale s tím, že budou sušenky trochu tvrdší. Pak přimíchejte vejce. Mouku (hladkou i žaludovou) prosijte s jedlou sodou a vmíchejte do tekuté směsi. Těsto dejte vychladnout do lednice, výrazně se mu tak změní konzistence. Pokud nemáte hned po ruce obchod se zdravou výživou, můžete žaludovou mouku nahradit 60 g obyčejné hladké. Žaludovku ale určitě někdy vyzkoušejte!
02.
Troubu zapněte na 160 °C. Plech (množství vyjde na 2 plechy) vyložte pečicím papírem. Z těsta odebírejte kousky o váze asi 25 g. Dlaněmi vyválejte kuličky.
03.
Do misky nasypte třtinový cukr na posypání. Každou kuličku v něm z jedné strany namočte a touto stranou nahoru položte na plech. Nerozmačkávejte! Kuličky během pečení samy splasknou na ukázkové sušenky. Proto by mezi nimi také měly být mezery široké cca 3 cm.
04.
Pečte asi 25 minut. Hotové sušenky jsou placaté, zlatavé a jejich povrch je rozpraskaný, uprostřed ale za tepla nejsou úplně pevné. Nechte vychladnout na plechu.
Náš tip: Pokud si nepotrpíte na štiplavý zázvor, zkuste třeba tyhle skořicové nebo si začátek adventu zpříjemněte těmito vánočními.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?