Článek
Postup
01.
Filety s kůží (ze sledě, pstruha, candáta, lína, makrely nebo třeba bělice) prosypejte solí a nechte dva dny v lednici odležet. Díky soli maso zkřehne a ochutí se.
02.
Po dvou dnech rybu opláchněte, a pokud jste filetovali sami nebo v rybách zůstaly kosti, nyní filety naložte na den dva do octa, který kostičky rozloží. Vypadají-li čistě, postupte rovnou k dalšímu kroku – i nálev je kyselý, takže malé kosti rozpustí také.
03.
Připravte si nálev: ocet s vodou, cukrem, solí a kořením 10 minut povařte a nechte vychladnout.
04.
Mezitím dle chuti obložte plátky ryb. Dejte domácí kysané zelí a proužky cibule s mrkví. Pro menší zavináče, které se i rychleji odleží, nejprve filety podélně rozřízněte.
05.
Závitky zpevněte párátkem a vyskládejte do vyčištěných sklenic. Prokládejte dalším zelím a cibulí, kdo má rád, může přidat i čerstvý kopr nebo třeba feferonky.
06.
Naplněné ryby zalijte lákem a nechte minimálně pět dní v lednici odležet. Pokud vám nějaký lák zbude, schovejte ho a sklenice jím druhý den doplňte – náplň si většinou ještě trochu sedne. Zavináče vám v lednici vydrží zhruba tři týdny.
07.
Podávejte s žitným chlebem a čerstvě mletým pepřem.
Tip
Nálev dochuťte podle sebe, můžete přidat chilli či kopr nebo rybí závitky proložit kyselými okurkami, olivami a dalšími dobrotami.
Máte rádi podobné hospodské chuťovky, ale hlídáte si příjem energie? Zkuste dietní tvarůžky naložené v pivu, domácí tlačenku nebo zdravé utopence z vajec a minipárečků! A pokud se chystáte něco nakládat či zavařovat, podívejte se na další recepty.