Hlavní obsah
3,3
(112)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Rybí zavináče v láku se sice řadí k typickým hospodským jídlům, ale na rozdíl od většiny z nich jsou ze samých zdravých surovin (dietní ryba, kysané zelí, zelenina...). A co teprve, když si je připravíte sami!

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Ryba
  • 1 000 g rybích filetů
  • 1 lžička soli
Lák
  • 250 ml octa 8%
  • 1/2 l vody
  • 2 lžičky soli
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 lžičky cukru
Náplň
  • 1 ks cibule
  • 200 g kysaného zelí
  • 2 ks mrkve
Článek

Postup

01.

Filety s kůží (ze sledě, pstruha, candáta, lína, makrely nebo třeba bělice) prosypejte solí a nechte dva dny v lednici odležet. Díky soli maso zkřehne a ochutí se.

Foto: Greta Blumajerová

Pokud neseženete sledě, klidně použijte jiné ryby. Dala jsem pstruha lososovitého a candátaFoto: Greta Blumajerová

02.

Po dvou dnech rybu opláchněte, a pokud jste filetovali sami nebo v rybách zůstaly kosti, nyní filety naložte na den dva do octa, který kostičky rozloží. Vypadají-li čistě, postupte rovnou k dalšímu kroku – i nálev je kyselý, takže malé kosti rozpustí také.

Foto: Greta Blumajerová

Sůl rybu krásně zjemní a ochutí, ale spláchněte ji, aby nebyly zavináče přesolenéFoto: Greta Blumajerová

03.

Připravte si nálev: ocet s vodou, cukrem, solí a kořením 10 minut povařte a nechte vychladnout.

Foto: Greta Blumajerová

Všechny ingredience na nálev chvíli povařteFoto: Greta Blumajerová

04.

Mezitím dle chuti obložte plátky ryb. Dejte domácí kysané zelí a proužky cibule s mrkví. Pro menší zavináče, které se i rychleji odleží, nejprve filety podélně rozřízněte.

Foto: Greta Blumajerová

Na filety rozložte zelí, cibuli a třeba i proužky mrkveFoto: Greta Blumajerová

05.

Závitky zpevněte párátkem a vyskládejte do vyčištěných sklenic. Prokládejte dalším zelím a cibulí, kdo má rád, může přidat i čerstvý kopr nebo třeba feferonky.

Foto: Greta Blumajerová

Zavináče zajistěte párátkyFoto: Greta Blumajerová

06.

Naplněné ryby zalijte lákem a nechte minimálně pět dní v lednici odležet. Pokud vám nějaký lák zbude, schovejte ho a sklenice jím druhý den doplňte – náplň si většinou ještě trochu sedne. Zavináče vám v lednici vydrží zhruba tři týdny.

Foto: Greta Blumajerová

Zbylý lák nevylévejte. Druhý den jím sklenice ještě trochu doplňteFoto: Greta Blumajerová

07.

Podávejte s žitným chlebem a čerstvě mletým pepřem.

Foto: Greta Blumajerová

Kvalitní čerstvá ryba, kyselá zelenina a žitný chléb jsou ideální i jako lehká letní večeřeFoto: Greta Blumajerová

Tip 

Nálev dochuťte podle sebe, můžete přidat chilli či kopr nebo rybí závitky proložit kyselými okurkami, olivami a dalšími dobrotami.

Máte rádi podobné hospodské chuťovky, ale hlídáte si příjem energie? Zkuste dietní tvarůžky naložené v pivu, domácí tlačenku nebo zdravé utopence z vajec a minipárečků! A pokud se chystáte něco nakládat či zavařovat, podívejte se na další recepty.

Související témata:

Načítám