Článek
Před přípravou řádně umyjte lahve (400 ml, hezky vypadají ty s patentním uzávěrem) i víčka, vypláchněte je vroucí vodou a nechte oschnout. Někdy v tom bývají zmatky, takže raději upozorním – použijte neslazené kondenzované mléko. V případě, že máte jenom slazené, už nepřidávejte cukr.
Postup
01.
Ve větší hlubší nádobě šlehejte žloutky s cukrem tak dlouho, až zesvětlají a pořádně nabydou.
02.
Přidejte semínka vanilky, mletý kardamom a postupně ke žloutkům vešlehejte kondenzované mléko.
03.
Vlijte šlehačku a už jenom krátce prošlehejte.
04.
Na závěr přidejte alkohol, vaječňák přelijte do láhví a uložte do lednice. Nejlepší bude po pár dnech, když uzraje. Zhoustne, chutě se propojí a vznikne dokonalá lahůdka.
Moje tipy: Jestli máte rádi opravdu sladký, přidejte do jeho základu lžíci cukru navíc. Poměr brandy a rumu si také můžete vyladit podle sebe. A ještě jeden tip – když najdete v domácích zásobách panáka mandlovice… no, však uvidíte.
A když už ho budete mít, udělejte si nepečená vosí hnízda s vaječným koňakem. Krom toho je vaječný koňak i skvělý jedlý dárek, který do Vánoc ještě stihnete.