Hlavní obsah
3,5
(19)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Svému zubaři to raději neříkejte, ale domácí turecký med si i přes množství cukru, které obsahuje, nejspíš zamilujete. Na rozdíl od kupovaného navíc opravdu voní a chutná po medu, křupe po oříšcích a doslova se rozplývá na jazyku. A na Vánoce poslouží i místo cukroví!

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 3 ks bílku
  • 220 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 100 g medu
  • 150 g ořechů
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny.

Foto: Jakub Jurdič

Ořechy použijte podle chuti, klidně jen arašídy. Já dnes dala směs mandlí, lískáčů a pistáciíFoto: Jakub Jurdič

02.

Bílky ušlehejte s cukrem ve vodní lázni úplně dotuha.

Foto: Jakub Jurdič

Mísu, ve které šleháte, postavte nad hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dnaFoto: Jakub Jurdič

03.

Med na plotně nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte, aby byl úplně tekutý, a za stálého šlehání ho spolu s vanilkou (ve formě pasty či extraktu) přilijte ke sněhu. Pokračujte ve šlehání nad zdrojem tepla (směs bude po přilití medu o něco tekutější), až do ztuhnutí.

Foto: Jakub Jurdič

Vmíchejte vanilkovou pastu nebo extrakt a rozehřátý med a znovu našlehejte úplně dotuhaFoto: Jakub Jurdič

04.

Vmíchejte ořechy, větší můžete předtím lehce posekat.

Foto: Jakub Jurdič

Je na vás, jestli ořechy posekáte a na jak velké kouskyFoto: Jakub Jurdič

05.

Směs rozetřete na máslem pomazaný pečicí papír. Jinou variantou je rozetřít směs na dortovou oplatku a ze shora ji přitisknout druhou. Turecký med lze i obarvit - na toto množství stačí na špičku nože gelového potravinářského barviva.

Foto: Jakub Jurdič

A rozetřete na dortovou oplatku nebo omaštěný pečicí papírFoto: Jakub Jurdič

06.

Nechte v lednici nebo mrazáku zatuhnout a pak nakrájejte na kousky, případně ještě zabalte do celofánu. Bílky jsou tepelně upravené, přesto je lepší med uchovávat v lednici a do dvou týdnů spotřebovat.

Foto: Jakub Jurdič

Když neseženete oplatky, můžete kousky medu balit jako bonbony do celofánu Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli už jako správní vánoční fanatici přemýšlíte nad cukrovím a jedlými dárky, turecký med by mohl být přesně pro vásFoto: Jakub Jurdič

Chodíte na pouť a dáváte si tam turecký med? A pro všechny ostatní tu máme nový seriál Přijela pouť na Stream.cz.

Energetická hodnota celkem - 1 plech
Energie9 462,5 kJ
Bílkoviny34,11 g
Tuky91,68 g
Sacharidy319,5 g
Sůl0,37 g
SAFA13,79 g
Vláknina9,3 g
Cukry302,82 g
Související témata:

Načítám