Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny.

Ořechy použijte podle chuti, klidně jen arašídy. Já dnes dala směs mandlí, lískáčů a pistáciíFoto: Jakub Jurdič
02.
Bílky ušlehejte s cukrem ve vodní lázni úplně dotuha.

Mísu, ve které šleháte, postavte nad hrnec s vroucí vodou tak, aby se nedotýkala dnaFoto: Jakub Jurdič
03.
Med na plotně nebo v mikrovlnné troubě rozehřejte, aby byl úplně tekutý, a za stálého šlehání ho spolu s vanilkou (ve formě pasty či extraktu) přilijte ke sněhu. Pokračujte ve šlehání nad zdrojem tepla (směs bude po přilití medu o něco tekutější), až do ztuhnutí.

Vmíchejte vanilkovou pastu nebo extrakt a rozehřátý med a znovu našlehejte úplně dotuhaFoto: Jakub Jurdič
04.
Vmíchejte ořechy, větší můžete předtím lehce posekat.

Je na vás, jestli ořechy posekáte a na jak velké kouskyFoto: Jakub Jurdič
05.
Směs rozetřete na máslem pomazaný pečicí papír. Jinou variantou je rozetřít směs na dortovou oplatku a ze shora ji přitisknout druhou. Turecký med lze i obarvit - na toto množství stačí na špičku nože gelového potravinářského barviva.

A rozetřete na dortovou oplatku nebo omaštěný pečicí papírFoto: Jakub Jurdič
06.
Nechte v lednici nebo mrazáku zatuhnout a pak nakrájejte na kousky, případně ještě zabalte do celofánu. Bílky jsou tepelně upravené, přesto je lepší med uchovávat v lednici a do dvou týdnů spotřebovat.

Když neseženete oplatky, můžete kousky medu balit jako bonbony do celofánu Foto: Jakub Jurdič

Jestli už jako správní vánoční fanatici přemýšlíte nad cukrovím a jedlými dárky, turecký med by mohl být přesně pro vásFoto: Jakub Jurdič
Chodíte na pouť a dáváte si tam turecký med? A pro všechny ostatní tu máme nový seriál Přijela pouť na Stream.cz.