Článek
Postup
01.
Smíchejte mléko s vodou a zahřejte na pokojovou teplotu. Polovinu odlijte, rozdrobte do ní droždí, přidejte lžičku cukru a nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek. Mezitím rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Do malé misky rozklepněte vajíčko a zlehka prošlehejte. Jak na kynuté těsto, aby se vždy povedlo?
02.
Do mísy robotu prosejte mouku. Udělejte v ní důlek a na okraj přidejte sůl. Do důlku vlijte vzešlý kvásek, zbytek mléka s vodou, přidejte vychladlé rozpuštěné máslo a přibližně polovinu našlehaného vajíčka (druhou polovinu odložte na potření). Vypracujte hladké a pružné těsto, které se odlepuje od stěn mísy. Proč se dává sůl i do sladkého či neutrálního těsta?
03.
Z vypracovaného těsta vytvarujte bochánek, posypejte ho hladkou moukou a nechte kynout, až zdvojnásobí objem, bude to trvat asi 45 minut.
04.
Formu na biskupský chlebíček o velikosti 10 × 20 cm vyložte papírem na pečení. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou desku. Rozřízněte ho na poloviny a každou dobře propracujte. Zlehka je rozválejte na vyšší placky dlouhé přibližně jako forma, podélně zaviňte do rolek a šev dobře uzavřete palcem a ukazováčkem. Spojem dolů vložte obě rolky vedle sebe do formy, přikryjte utěrkou a nechte znovu kynout asi 35 až 40 minut, až se těsto zvedne téměř k okraji formy.
Tip: Když dáte vedle sebe do formy dvě těstové rolky, upečený chléb bude mít legrační „uši“. Propracované těsto ale můžete zavinout i v jednom kuse: rozválejte ho na větší placku, delší strany přeložte přes sebe na třetiny, kratší strany pak přeložte dovnitř do poloviny – uprostřed se budou dotýkat. Výsledný tvar by měl mít velikost formy na biskupský chlebíček. Spojem dolů pak vložte těsto do formy.
05.
Rozehřejte troubu na 180 °C. Nakynutý chléb důkladně potřete zbylým odloženým vajíčkem a vložte do trouby. Pečte asi 45 až 50 minut, v polovině pečení chléb ještě potřete zbytkem vejce. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
Nepracujete rádi s čerstvými kvasnicemi? Upečte si domácí toustový chléb ze sušeného droždí. Anebo si vyrobte chlebový kvásek krok za krokem a pak si vyrobte jednoduchý žitný kváskový chleba do formy a bez hnětení.