Článek
Postup
01.
Mouku prosejte do velké mísy. Sůl a cukr nasypte na jednu stranu mouky, droždí na druhou. Přidejte na kousky nakrájené měkké máslo a asi 250 ml mléka. Rukama zpracujte do hutnější drobenky, pak přidejte zbytek mléka a teď už klidně v robotu při nízkých otáčkách zadělejte hladké těsto. Podle potřeby může být mléka trochu více nebo méně, výsledné těsto by mělo být spíš tužší, hladké a pružné. Rukama na pomoučněném válu ho ještě asi 10 minut propracujte, dokud není opravdu hedvábně hladké. Vytvořte bochánek a nechte na teplém místě pod utěrkou asi hodinu a půl kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
S DOBRÝM TOASTOVÝM CHLEBEM ZVLÁDNETE ZÁZRAKY
02.
Formu na biskupský chlebíček vytřete tenkou vrstvou oleje nebo rozpuštěného másla. Nakynuté těsto rukama ještě jednou propracujte na pomoučněném válu a rukama z něj vytvořte placku. Měla by mít tvar obdélníku, který je dvakrát delší a asi třikrát širší než forma. Z delších stran přeložte těsto přes sebe na třetiny, kratší strany pak přeložte dovnitř do poloviny – uprostřed se budou dotýkat. Výsledný tvar by měl mít velikost formy na biskupský chlebíček. Je to nejjednodušší způsob, jak vytvořit bochánek pravidelného obdélníkového tvaru, a těsto tak navíc získá na pružnosti. Vytvarované těsto vložte do formy, potřete trochou vody a nechte ještě asi hodinu kynout přikryté igelitovým sáčkem.
03.
Troubu zapněte na 210 °C. Chléb pečte asi 25 minut dozlatova. Vyndejte a nechte úplně vychladnout, pak teprve krájejte.
Jaký chleba pečete doma s oblibou vy?