Hlavní obsah
2,7
(71)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Bydlíte ve městě a sníte o opravdové zabijačkové tlačence? Tu světlou si můžete vyrobit i v panelákové kuchyni a chuťový rozdíl není žádný. Vždy jde jen o dobrý recept. A ten pro vás dnes máme přímo od šéfkuchaře!

30 min.
Příprava
3 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
Tlačenka
  • 700 g vepřové plece
  • 400 g vepřových kůží
  • 150 g vepřových jater
  • 150 g vepřová slezina
  • 1/2 l vody
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 1 stonek jarní cibulky
Článek

01.

Všechno maso dejte do hrnce, přilejte vodu a sůl a vařte přibližně 3 hodiny doměkka.

02.

Maso slejte, vývar si ale ponechejte, budete ho nutně potřebovat. Všechno maso pokrájejte na kostičky velké asi 2 cm široké, kůži namelte najemno a vše dejte do mísy.

03.

Osolte, opepřete a nasypejte nastrouhaný česnek. Promíchejte vše s masem. Následně zalejte vývarem z kůží a masa. Promíchejte a dochuťte podle vlastního vkusu.

04.

Připravte si pytlík na tlačenku, opatrně jej naplňte a pečlivě zavažte. Tlačenku dále vařte ve vodě asi 20 minut na mírném ohni.

05.

Tlačenku vyndejte z hrnce, odložte ji na prkénko chladnout. Špendlíkem propíchejte vzduchové bublinky. Občas jí pootočte, aby se maso rovnoměrně rozprostřelo, jinak byste měli vespod maso a v horní polovině pouze sulc.

06.

Vychladlou tlačenku podávejte s pokrájenou syrovou cibulkou a přelitou směsí octa a vody v poměru 1 : 1.

Kdybyste si nebyli jisti postupem, můžete se podívat na videonávod  v rámci cyklu S kuchařem u plotny na Stream.cz nebo se podívejte na další recept přímo na Proženy.cz. Ten se jmenuje Tradiční světlá tlačenka.

Související témata:

Načítám