Článek
Postup
01.
Z mouky udělejte na pracovní ploše hromádku a v ní důlek. Do toho rozklepněte vajíčka, přidejte vodu a olej. Nožem od krajů do středu postupně „přehazujte“ mouku, a když je těsto víceméně promísené, rukama ho propracujte tak, aby drželo pohromadě. Pak ho zabalte do sáčku nebo fólie a nechte asi 20 minut při pokojové teplotě odpočinout.
02.
Odpočinuté těsto ještě jednou propracujte a rozdělte na cca 17–20 kousků. Ty pak (postupně!) rozválejte na asi 2 mm silný plát (kdo má strojek na těstoviny, ten vyhrál! :-).
03.
Na jednotlivé kousky vždy položte lžičku mascarpone smíchaného s pestem, přeložte, kraje prsty kolem náplně důkladně přimáčkněte a rádélkem ořízněte v utěsněné části do čtverce. Odříznuté zbytky můžete samozřejmě dál použít, hned je ale smačkejte k sobě a vložte zpět do sáčku, těsto rychle vysychá a pak se drobí a praská.
04.
Hotové těstoviny vhoďte do vroucí osolené vody a vařte asi 4 minuty tak, aby byly al dente.
05.
Na pánvi osmahněte na oleji jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidejte plechovku rajčat a nasekanou bazalku. Na plotně vše nechte tak dlouho, dokud se nevyvaří nadbytečná tekutina. Pak přidejte pokrájené plody kapar, nasekanou cibulkovou nať a dochuťte solí a pepřem (případně i lžičkou třtinového cukru).
06.
Těstoviny podávejte s rajčatovou omáčkou a posypané strouhaným parmezánem.
Pokud se vám kombinace těchto chutí zalíbila, můžete vyzkoušet i rajčatové těstoviny s mascarpone.