Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Zužitkujte mléčné výrobky v teplé kuchyni. Takové domácí těstoviny plněné mascarpone jsou opravdu vynikající! Vyzkoušíte je?

50 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těstoviny
  • 300 g semolinové mouky
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce bazalkového pesta
Omáčka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 ks jarní cibulky
  • 450 g rajčat
  • 2 lžíce čerstvé bazalky
  • 70 g kaparů
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Na posypání
  • 2 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Z mouky udělejte na pracovní ploše hromádku a v ní důlek. Do toho rozklepněte vajíčka, přidejte vodu a olej. Nožem od krajů do středu postupně „přehazujte“ mouku, a když je těsto víceméně promísené, rukama ho propracujte tak, aby drželo pohromadě. Pak ho zabalte do sáčku nebo fólie a nechte asi 20 minut při pokojové teplotě odpočinout.

02.

Odpočinuté těsto ještě jednou propracujte a rozdělte na cca 17–20 kousků. Ty pak (postupně!) rozválejte na asi 2 mm silný plát (kdo má strojek na těstoviny, ten vyhrál! :-).

03.

Na jednotlivé kousky vždy položte lžičku mascarpone smíchaného s pestem, přeložte, kraje prsty kolem náplně důkladně přimáčkněte a rádélkem ořízněte v utěsněné části do čtverce. Odříznuté zbytky můžete samozřejmě dál použít, hned je ale smačkejte k sobě a vložte zpět do sáčku, těsto rychle vysychá a pak se drobí a praská.

04.

Hotové těstoviny vhoďte do vroucí osolené vody a vařte asi 4 minuty tak, aby byly al dente.

05.

Na pánvi osmahněte na oleji jemně nakrájenou cibuli dozlatova. Pak přidejte plechovku rajčat a nasekanou bazalku. Na plotně vše nechte tak dlouho, dokud se nevyvaří nadbytečná tekutina. Pak přidejte pokrájené plody kapar, nasekanou cibulkovou nať a dochuťte solí a pepřem (případně i lžičkou třtinového cukru).

06.

Těstoviny podávejte s rajčatovou omáčkou a posypané strouhaným parmezánem.

Pokud se vám kombinace těchto chutí zalíbila, můžete vyzkoušet i rajčatové těstoviny s mascarpone.

Související témata:

Načítám