Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Koření si upravte dle chuti, kromě této pikantní směsi jsou s česnekem skvělé i sušené bylinky.

Koření namíchejte podle chuti, já jsem dala papriku, chilli, česnek a barevný pepřFoto: Eva Malúšová
02.
Maso odblaňte, pořádně omyjte, osušte papírovou utěrkou a v pekáčku nebo sáčku celé zasypejte směsí cukru a soli v poměru 1 : 1. Nechte přes noc v lednici, stačí 12 až 16 hodin. Čím déle panenka ve směsi bude, tím bude slanější.

Očištěné maso naložte do směsi cukru a soliFoto: Eva Malúšová
03.
Druhý den maso opět opravdu pořádně omyjte a osušte. V hmoždíři nadrťte pepř a smíchejte ho s ostatním kořením.

Maso pečlivě očistěte od soli. Pepř je nejlepší čerstvě nadrcený!Foto: Eva Malúšová
04.
Pro jistotu maso ještě potřete alkoholem, místo něj lze užít i ocet – jde vlastně o dezinfekci.

Připravte si směs koření. Bourbon maso očistí a dodá mu lehounký šmakFoto: Eva Malúšová
05.
Teď celou panenku pořádně obalte ve směsi koření a hezky ho přitlačte, ať dobře drží. Poté maso napíchněte na háček.

Maso obalte v koření a napíchněte na háčekFoto: Eva Malúšová
06.
Kořeněné maso pověste do suchého prostoru, kde trochu cirkuluje vzduch: třeba k oknu s mikroventilací nebo na garnýž. Pokojová teplota masu nevadí, jen nesmí být přetopeno anebo horké léto. Ochutnávat můžete už po týdnu, my jsme panenku sušili 11 dní a byla parádní. Pokud ji chcete ještě sušší, nechte ji viset dva týdny.

Během 10 dnů panenka ztratila kolem 50 % objemuFoto: Eva Malúšová
07.
Sušené maso krájejte ostrým nožem na tenké plátky. Sušená panenka je skvělá i místo jerky na výlety – moc neváží a obsahuje množství bílkovin.

Pro šťavnatější maso ho sundejte už po týdnu, pro sušší a pevnější naopak ještě pár dnů přidejteFoto: Eva Malúšová

Domácí sušená panenka si v ničem nezadá s luxusními kupovanými salámkyFoto: Eva Malúšová
Sušená panenka poslouží stejně jako domácí utopenci nebo nakládaný hermelín jako prima jedlý dárek!