Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Koření si upravte dle chuti, kromě této pikantní směsi jsou s česnekem skvělé i sušené bylinky.
02.
Maso odblaňte, pořádně omyjte, osušte papírovou utěrkou a v pekáčku nebo sáčku celé zasypejte směsí cukru a soli v poměru 1 : 1. Nechte přes noc v lednici, stačí 12 až 16 hodin. Čím déle panenka ve směsi bude, tím bude slanější.
03.
Druhý den maso opět opravdu pořádně omyjte a osušte. V hmoždíři nadrťte pepř a smíchejte ho s ostatním kořením.
04.
Pro jistotu maso ještě potřete alkoholem, místo něj lze užít i ocet – jde vlastně o dezinfekci.
05.
Teď celou panenku pořádně obalte ve směsi koření a hezky ho přitlačte, ať dobře drží. Poté maso napíchněte na háček.
06.
Kořeněné maso pověste do suchého prostoru, kde trochu cirkuluje vzduch: třeba k oknu s mikroventilací nebo na garnýž. Pokojová teplota masu nevadí, jen nesmí být přetopeno anebo horké léto. Ochutnávat můžete už po týdnu, my jsme panenku sušili 11 dní a byla parádní. Pokud ji chcete ještě sušší, nechte ji viset dva týdny.
07.
Sušené maso krájejte ostrým nožem na tenké plátky. Sušená panenka je skvělá i místo jerky na výlety – moc neváží a obsahuje množství bílkovin.
Sušená panenka poslouží stejně jako domácí utopenci nebo nakládaný hermelín jako prima jedlý dárek!