Hlavní obsah
3,5
(36)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dobrá kobliha je poklad k nezaplacení, v těch z obchodu ale takovou hodnotu nehledejte. Pokud si je chcete užít opravdu dosytosti, usmažte si je doma. Je to pracnější než dojít do samoobsluhy, výsledek ale rozhodně stojí za to!

45 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
10 koblih
Těsto
  • 20 g droždí
  • 120 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 1 ks žloutků
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 špetka skořice
  • 50 g másla
Krém
  • 340 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 ks žloutků
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 2 lžíce másla
Na smažení a k podávání
  • 1 l oleje
  • 1 hrnek cukru moučka
Článek

Postup

01.

Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru a trochou vlažného mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejte přes síto hladkou mouku a přidejte všechno koření. Měkké máslo vyšlehejte se zbylým cukrem dohladka a nakonec i žloutek o pokojové teplotě (studený žloutek by máslo srazil). Vmíchejte střídavě mouku s kořením, mléko a kvásek a vypracujte měkké, pružné těsto. Překryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 1,5 hodiny kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

02.

Mezitím udělejte krém. Připravte si vodní lázeň: Do většího hrnce nalijte na dno asi 3 cm vody a na něj dejte menší kastrůlek nebo třeba nerezovou misku. Do horního kastrůlku nalijte asi polovinu mléka a přidejte cukr a vanilkový cukr a zahřívejte, cukry se zatím rozpustí. Mezitím zbylé mléko prošlehejte se škrobem, žloutky a mletou vanilkou. Směs opatrně za stálého míchání metličkou všlehejte do sladkého mléka nad vodní lázní. Za stálého míchání vařte až do zhoustnutí. Odstavte z plotny a vmíchejte studené máslo. Za častého promíchání nechte vychladnout, případně překryjte potravinářskou fólií – bez toho se vám na krému udělá nežádoucí škraloup.

03.

Nakynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a rukama pořádně propracujte. Těsto rozdělte na 50–60 g velké kousky a z těch v dlaních tvarujte kuličky. Ty nechte pod utěrkou ještě asi 20 minut kynout.

04.

V hrnci s poklicí rozehřejte dostatečnou vrstvu oleje, pokud máte teploměr, teplota by měla být kolem 180 °C. Do něj klaďte koblihy, přikryjte poklicí a smažte asi 3 minuty dozlatova (díky poklici se lépe nafouknou). Pak koblihy otočte a už klidně bez poklice smažte ještě 2 minuty. Vkládání i otáčení musí proběhnout co nejrychleji, aby se minimalizovaly rozdíly v propečení první a poslední vložené koblihy. Nechte je okapat na mřížce. Vychladlé koblihy nařízněte a naplňte je pomocí cukrářského sáčku vanilkovým krémem. Podávejte pocukrované moučkovým cukrem.

Zkusíte kynuté těsto, nebo se ho stále bojíte?

Související témata:

Načítám