Hlavní obsah
3,3
(60)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Když vás domácí ořechové müsli omrzí, vyzkoušejte slanou verzi – potěší nejen odpůrce sladkých snídaní, ale skvěle se hodí i jako zdravá a křupavá posypka do polévek, salátů či pomazánek.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 sklenice
Suchá směs (vločky, ořechy a semínka libovolně kombinujte)
  • 200 g ovesných vloček
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 100 g dýňových semen
  • 50 g sezamových semínek
  • 100 g směsi ořechů
K ochucení (místo sirupu klidně dejte med)
  • 100 ml olivového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky skořice
K vylepšení
  • 5 ks sušených rajčat
  • 1 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Vločky smíchejte se semínky (slunečnice, dýně či tykev a sezam) a nahrubo nasekanými či celými ořechy dle chuti (lískové, vlašské, kešu, para, pekany, mandle).

02.

Olej či kokosový tuk prošlehejte s javorovým či agávovým sirupem nebo medem, solí a kořením. Pokud máte klasičtější chutě, dejte jen čerstvě mletý pepř a tymián nebo rozmarýn.

Foto: Marianna Bartková

Slaná varianta snídaňových müsli s vajíčkem, smetanovým jogurtem a opečenou zeleninouFoto: Marianna Bartková

03.

Obě směsi smíchejte a rozložte na co nějvětší plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 až 25 minut při 180 °C dozlatova a křupava, během pečení jednou či dvakrát zamíchejte, aby se ořechy nepřipálily. Na posledních 5 minut můžete přidat asi 40 gramů sušená rajčata (ne v oleji) pokrájených nadrobno, nebo do hotové směsi přimíchat strouhaný parmezán.

04.

V dobře uzavřené dóze vám granola vydrží asi 4 týdny, verzi se sýrem uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. Je skvělá jen tak jako zdravé zobání, na polévky a pomazánky, do salátů či k snídani v kombinaci s tučným jogurtem, vajíčky, ovesnou kaší nebo mlékem.

Foto: Marianna Bartková

Oříšková granola je prima i na saláty, polévky nebo jen tak jako zdravé chroupáníFoto: Marianna Bartková

Jestli si potrpíte na slané (a dobré!) snídaně, určitě vyzkoušejte i slavná vejce Benedikt.

Načítám