Článek
Postup
01.
Vločky smíchejte se semínky (slunečnice, dýně či tykev a sezam) a nahrubo nasekanými či celými ořechy dle chuti (lískové, vlašské, kešu, para, pekany, mandle).
02.
Olej či kokosový tuk prošlehejte s javorovým či agávovým sirupem nebo medem, solí a kořením. Pokud máte klasičtější chutě, dejte jen čerstvě mletý pepř a tymián nebo rozmarýn.
03.
Obě směsi smíchejte a rozložte na co nějvětší plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 až 25 minut při 180 °C dozlatova a křupava, během pečení jednou či dvakrát zamíchejte, aby se ořechy nepřipálily. Na posledních 5 minut můžete přidat asi 40 gramů sušená rajčata (ne v oleji) pokrájených nadrobno, nebo do hotové směsi přimíchat strouhaný parmezán.
04.
V dobře uzavřené dóze vám granola vydrží asi 4 týdny, verzi se sýrem uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. Je skvělá jen tak jako zdravé zobání, na polévky a pomazánky, do salátů či k snídani v kombinaci s tučným jogurtem, vajíčky, ovesnou kaší nebo mlékem.
Jestli si potrpíte na slané (a dobré!) snídaně, určitě vyzkoušejte i slavná vejce Benedikt.