Článek
Postup
01.
Sádlo zbavte hrubé kůže a nakrájejte na kostky o straně asi 1 centimetr, případně o maličko větší.
02.
Vyberte si hrnec s velkým dnem, sádlo do něj přesuňte, podlijte uvedeným množstvím vody, přiklopte poklicí a nechte ho asi 15 minut prohřát na mírném ohni.
03.
Po uplynutí této doby odstraňte poklici, plamen nechte pořád mírný až střední. Sádlo míchejte a čekejte, než se voda odpaří.
04.
Začne se už také oddělovat vyškvařené sádlo, které sběračkou odebírejte stranou do dalšího hrnce. Ve chvíli, kdy se kostky sádla zmenší asi o polovinu, nalijte do hrnce mléko a nechte ho odpařit. Díky tomu škvarky budou zlatavé, nikoli spálené.
05.
I nadále neustále sbírejte sádlo (to s mlékem je lepší dávat do jiné nádoby, rychleji se kazí). Když už škvarky skoro nic nepouští a jsou zlatavé, je hotovo, můžete je dát vychladit.
06.
Cibulku nakrájejte najemno a na lžíci sádla ji v pánvi asi dvě minuty převálejte.
07.
Do misky pak dejte škvarky, kousky oloupaného jablka, sůl, pepř, prolisovaný česnek, lžíci sádla, majoránku a vše ručním mixérem propracujte (často se také škvarky melou na strojku na maso).
08.
Pak už do základu přimíchejte jen cibulku a dejte vychladit.
09.
Pomazánku podávejte vychlazenou s chlebem, k pivu nebo třeba jen tak.