Hlavní obsah
3,3
(38)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Symbol české kuchyně? Knedlíky, buchty, svíčková... a samozřejmě škvarky! A když tyhle křupavé kousky sádla ještě proměníte v pomazánku, zázrak je na světě. Jak na ni, aby byla nejlepší? Víme to!

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na 150 g škvarků
  • 1 kg syrového vepřového sádla
  • 150 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 1/2 lžičky soli
Pomazánka
  • 150 g škvarků
  • 1/2 ks cibule
  • 1/2 ks jablek
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička majoránky
Článek

Postup

01.

Sádlo zbavte hrubé kůže a nakrájejte na kostky o straně asi 1 centimetr, případně o maličko větší.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

02.

Vyberte si hrnec s velkým dnem, sádlo do něj přesuňte, podlijte uvedeným množstvím vody, přiklopte poklicí a nechte ho asi 15 minut prohřát na mírném ohni.

03.

Po uplynutí této doby odstraňte poklici, plamen nechte pořád mírný až střední. Sádlo míchejte a čekejte, než se voda odpaří.

04.

Začne se už také oddělovat vyškvařené sádlo, které sběračkou odebírejte stranou do dalšího hrnce. Ve chvíli, kdy se kostky sádla zmenší asi o polovinu, nalijte do hrnce mléko a nechte ho odpařit. Díky tomu škvarky budou zlatavé, nikoli spálené.

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

05.

I nadále neustále sbírejte sádlo (to s mlékem je lepší dávat do jiné nádoby, rychleji se kazí). Když už škvarky skoro nic nepouští a jsou zlatavé, je hotovo, můžete je dát vychladit.

06.

Cibulku nakrájejte najemno a na lžíci sádla ji v pánvi asi dvě minuty převálejte.

07.

Do misky pak dejte škvarky, kousky oloupaného jablka, sůl, pepř, prolisovaný česnek, lžíci sádla, majoránku a vše ručním mixérem propracujte (často se také škvarky melou na strojku na maso).

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

08.

Pak už do základu přimíchejte jen cibulku a dejte vychladit.

09.

Pomazánku podávejte vychlazenou s chlebem, k pivu nebo třeba jen tak.

Související témata:

Načítám