Článek
Pokud budete mít doma jen pár přátel, použijte sváteční doplňky, sklo a nádobí, které máte doma. Pro větší společnost se hodí finančně dostupné sklenky nebo ty ze silnějšího skla, které přežije případné karamboly.
Domácí servis i party doplňky
„Chvíle, které trávíte s rodinou nebo s přáteli při společném stolování, se stanou nezapomenutelnými i díky krásně prostřenému stolu. Sklenice a servírovací nádobí vám skvěle poslouží nejen u silvestrovské tabule, ale také udělají slavnostní zážitek z běžné večeře,“ říká Ladislav Takács, interiérový designér Ikea.
Jestli chcete mít veselý večírek se spoustou přátel, podívejte se také do papírnictví nebo na nabídky specializovaných obchodů, a pořiďte si pár doplňků, s nimiž bude silvestrovská oslava stoprocentní. Můžete byt vyzdobit nafukovacími balonky, girlandami a lampiony. Nevadí vám nepořádek? Přikupte konfety, serpentiny a další drobnosti, jako jsou party kloboučky, frkačky a podobné zábavné doplňky.
Nestyďte se za plasty
Budete mít spoustu hostů nebo při oslavách vyjdete i do zahrady či na balkon a terasu? Pak se nestyďte použít plastové party nádobí, jehož poškození vás nemusí rmoutit jako ztráta designové sklenky. Na silvestrovské tabuli mohou být i papírové ubrusy a ubrousky, chybějící nádobí doplňte papírovými nebo plastovými talíři i příbory, které po použití jednoduše hodíte do koše, abyste na druhý den mohli prostřít slavnostní novoroční stůl.
V čem podávat víno?
„Novoroční oběd i večeře mají být u slavnostně prostřeného stolu, vyzdobeného tak, aby všichni měli pocit pohody. Sklo má ladit s nádobím a doplňky na stole,“ říká Lenka Kocourková, majitelka obchodu À la Maison. „V krásné atmosféře začnete nový rok s vírou, že bude lepší než ten uplynulý," dodává.
V čem vína podávat? Červená vína obecně vyžadují větší kalíšky, protože potřebují kontakt se vzduchem. Takové sklenky jsou praktické, protože se zároveň hodí i pro těžší bílá vína jako je třeba Chardonnay. Pro většinu suchých a polosuchých bílých vín je ideální štíhlý kalíšek, který velmi dobře uvolňuje vůni a aroma.
Sklenička na šumivá vína by zase měla být štíhlá a vysoká. Jen takový tvar zajistí chladnou teplotu sektu, správné perlení vína a uvolnění aromatu. Sklenička na pravé šampaňské je v kalíšku širší a má zúžený otvor, který udržuje bublinky ve skle.
Naopak sklenice na růžová vína mají kalíšek nahoře rozevřený, aby víno mohlo stékat v širším proudu přímo na sladké senzory na jazyku. To stejné platí pro všechna dezertní vína. Obecně vybírejte sklenice s širokým podstavcem, aby pevně stály, na vysoké nožce, aby ruce nepřenášely na víno teplo a čiré sklo, které nezkresluje zabarvení vína.
Přečtěte si také článek Servírujte stylově: Objevili jsme krásné etažéry i tácy.Potřebujete kávu na osvěžení? Inspirujte se: Test kapslí do kávovarů: Které jsou nejlepší?
Připravujete byt na silvestrovské oslavy, nebo chystáte jen jídlo a pití?