Článek
Čas potřebný na přípravu receptu v úvodu článku potřebujete na výrobu všech třech druhů salonek. Stejně tak i počet kusů počítá s tím, že zkusíte všechny verze. Když se rozhodnete jenom pro jeden druh, čas na přípravu se zkrátí a vy vyrobíte asi 25 kusů – množství ingrediencí proto u každého druhu případně znásobte.
Postup
01.
ŽELÉ SALONKY: Příprava je opravdu jednoduchá. V rendlíku zahřejte džus, vsypejte do něj agarový prášek a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Povařte asi 5 minut. Menší hranatou nádobu vymažte kapkou rostlinného oleje, vlijte do ní povařenou směs a nechte vychladit. Hotové želé nakrájejte nožem lehce potřeným olejem na kousky, namočte v rozpuštěné čokoládě a nechte ztuhnout.
Tip: Vyberte si džus, který vám nejvíc chutná. Z třešňového a brusinkového získáte krásně červené želé, jablečný můžete vánočně okořenit skořicí a špetkou hřebíčku. Když se vám bude zdát málo sladký, přidejte případně lžíci cukru.
02.
KOKOSOVÉ SALONKY: Do velké mísy vsypejte všechny ingredience a rukou zpracujte na tuhou a mírně lepivou hmotu. Menší hranatou nádobu vyložte papírem na pečení a hmotu do ní pečlivě upěchujte, tak aby vznikla vrstva vysoká přibližně 1,5 cm. Nechte v chladu schnout do druhého dne. Poté nakrájejte ostrým nožem na jednotlivé salonky a máčejte je v rozpuštěné čokoládě.
Tip: Do základní hmoty můžete přidat i 2–3 lžíce vaječného likéru.
03.
SALONKY ZE SLANÉHO KARAMELU: Práce s karamelovou hmotou je nejsložitější. Lepí se a není tak pevná jako první dvě. Pomůže, když necháte hotovou hmotu chvíli ztuhnout v mrazničce a nůž i papír, do kterého budete karamelové salonky balit, potřete kapkou chuťově neutrálního oleje. Do rendlíku odvažte všechny ingredience a za stálého míchání přiveďte k varu. Ztlumte plamen na velmi mírný, míchejte a vařte asi 20–25 minut. Ke konci varu hmota zezlátne, zhoustne a na povrchu se budou tvořit velké bublavé krátery (pro exaktní typy: teplota dosáhne asi 118 stupňů). Hrnec odstavte z ohně a chvilku míchejte, až hmota začne tuhnout. Vlijte ji do hranaté nádoby vyložené papírem na pečení, nechte v chladu do druhého dne. Pak ostrým nožem potřeným olejem krájejte jednotlivé karamely. Tyhle karamelové kousky nemáčejte v polevě.
Tip: V průběhu vaření neochutnávejte! Opravdu ne! Karamelová hmota je mimořádně horká, spálíte se. Na balení jednotlivých salonek se jako spodní vrstva hodí nastříhaný svačinový papír.