Článek
Postup
01.
Okurky nakládačky pořádně omyjte (jde to snáze, když je nejdřív na několik hodin ponoříte do studené vody) a odkrojte konce. Každou několikrát propíchněte vidličkou, aby vás při prvním zakousnutí neohodily lákem, a teď už jen plňte sklenice: na dno můžete položit část vinných a višňových listů a okurky podle chuti prokládat oloupanými stroužky česneku, chilli papričkami, koprem, plátky křenu, mrkve a cibule či kořením.
02.
Svařte vodu a zamíchejte o ní sůl. Ještě horkým nálevem pak okurky zalijte tak, aby byly úplně ponořené, překryjte je vinnými a višňovými listy a zatižte, aby byla zelenina potopená.
03.
Láhev volně přikryjte víčkem nebo kouskem látky, aby mohly unikat plyny, podložte, kdyby nálev přetékal, a nechte v teple sedm až deset dní kvasit – až vám budou okurky chutnat. Sklenici pak přemístěte do chladu, aby se kvašení zastavilo. Více se o zdravém mléčném kvašení dozvíte v článku Proč podlehnout kvašené zelenině.
Tip
Okurky prokvasí rychleji, když je nenecháte v celku, ale nakrájíte na tlusté plátky.
Více bezvadných a osvědčených návodů na zavařování a nakládání najdete v zavařovacím speciálu.