Hlavní obsah
3,4
(293)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Důležitá rada na začátek: ujistěte se, že vás bude na plech plný šťavnatého punčáku dostatek. Jinak se vám totiž může snadno stát, že si necháte dobrou půlku pro sebe. Naše punčové řezy jsou krásně šťavnaté, vonící po rumu a malinách a mnohem snazší, než byste čekali. Pustíte se s námi do pečení této retro dobroty?

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na 2 světlé piškoty
  • 6 ks vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g polohrubé mouky
  • 6 lžic vlažné vody
Na růžový piškot
  • 4 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 g červeného potravinářského barviva
  • 4 lžíce vlažné vody
Na punčový sirup
  • 160 ml malinového sirupu
  • 160 ml vody
  • 1 ks pomeranče
  • 80 ml rumu
Na potření a na polevu
  • 250 g marmelády
  • 200 g cukru moučka
  • 1/2 ks citronu
  • 2 lžíce malinového sirupu
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Těsto na piškot můžete připravit i všechno najednou a jednu (o fous větší) třetinu obarvit, mně se ale do trouby vejdou jen dva plechy, takže peču zvlášť.

Foto: Eva Malúšová

Kromě kapičky potravinářského barviva (které můžete klidně vynechat) nepotřebujete nic zvláštníhoFoto: Eva Malúšová

02.

Nejdřív udělejte těsto na světlý piškot. Bílky ušlehejte téměř do tuha, přidejte polovinu cukru a došlehejte do pevného sněhu. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem a vlažnou vodou doběla do rozpuštění cukru a postupně stěrkou zapracujte sníh a prosátou mouku. Hotové těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte asi 12 minut při 170 °C do světle zlatava, piškot se nesmí přesušit.

Foto: Eva Malúšová

Když každý korpus upečete zvlášť, odpadne vám starost s prořezávánímFoto: Eva Malúšová

03.

S růžovým korpusem postupujte stejně, jen bílky na závěr obarvěte kapičkou červené potravinářské barvy a korpus pečte asi 14 minut, protože je silnější. Všechny piškoty nechte vychladnout i s papírem.

04.

Mezitím vyrobte punčový sirup. Smíchejte malinový sirup s horkou vodou, pomerančovou šťávou a rumem. Vychladlý růžový korpus potřete nebo pokapejte polovinou této směsi.

05.

Oba světlé korpusy potřete polovinou džemu – použít lze rybízový, malinový či jahodový. Měl by být kvalitní, kyselejší a samozřejmě červený, aby ladil punčáku do barvy.

Foto: Eva Malúšová

Světlé piškotové korupsy potřete kyselejším džememFoto: Eva Malúšová

06.

Jeden světlý korpus pak namazanou stranou přiklopte na růžový korpus, celý dort otočte, stáhněte papír, pokapejte zbylým sirupem a přiklopte (opět namazanou stranou na růžový korpus) zbylým piškotem: růžový korpus se tak ocitne uprostřed, z obou stran pomazaný džemem. Složený korpus zatižte a nechte alespoň hodinu nebo ještě lépe do druhého dne odležet.

Foto: Eva Malúšová

Pomazané korpusy spojte a zatižte, třeba knihou, aby se dort rozleželFoto: Eva Malúšová

07.

Přišel čas na polevu. Cukr utřete s citronovou šťávou a sirupem dle potřeby. Já polevu vždy trochu zahřeju (v mikrovlnné troubě nebo na plotně), aby byla tekutější a lépe se nanášela. Punčák buď přelijte celý a krájejte po zatuhnutí, nebo ho nejdřív rozdělte na porce a až poté potírejte. S tím je sice o fous víc práce, ale zase nehrozí poškození polevy nožem.

Foto: Eva Malúšová

I polevu obarvíte a ochutíte malinovým sirupemFoto: Eva Malúšová

08.

Punčové řezy jsou nejlepší až druhý den po upečení a promazání. Podávejte je vychlazené.

Foto: Eva Malúšová

Snazší, než jste čekali, no ne?Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Řezy můžete dozdobit čerstvým ovocem, jedlými květy nebo třeba sekanými pistáciemiFoto: Eva Malúšová

Milujete retro zákusky? Napište si na seznam receptů i pařížský dort, nepečený dort Malakov nebo marcipánový metro dezert!

Energetická hodnota celkem - 1 plech 20 × 30 cm
Energie21 523,5 kJ
Bílkoviny100,86 g
Tuky50,76 g
Sacharidy1 051,17 g
Sůl1,63 g
SAFA15,58 g
Vláknina16,8 g
Cukry776,01 g

Načítám