Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Těsto na piškot můžete připravit i všechno najednou a jednu (o fous větší) třetinu obarvit, mně se ale do trouby vejdou jen dva plechy, takže peču zvlášť.
Lepší než z cukrárny!
02.
Nejdřív udělejte těsto na světlý piškot. Bílky ušlehejte téměř do tuha, přidejte polovinu cukru a došlehejte do pevného sněhu. Žloutky šlehejte se zbylým cukrem a vlažnou vodou doběla do rozpuštění cukru a postupně stěrkou zapracujte sníh a prosátou mouku. Hotové těsto rozdělte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte asi 12 minut při 170 °C do světle zlatava, piškot se nesmí přesušit.
03.
S růžovým korpusem postupujte stejně, jen bílky na závěr obarvěte kapičkou červené potravinářské barvy a korpus pečte asi 14 minut, protože je silnější. Všechny piškoty nechte vychladnout i s papírem.
04.
Mezitím vyrobte punčový sirup. Smíchejte malinový sirup s horkou vodou, pomerančovou šťávou a rumem. Vychladlý růžový korpus potřete nebo pokapejte polovinou této směsi.
05.
Oba světlé korpusy potřete polovinou džemu – použít lze rybízový, malinový či jahodový. Měl by být kvalitní, kyselejší a samozřejmě červený, aby ladil punčáku do barvy.
06.
Jeden světlý korpus pak namazanou stranou přiklopte na růžový korpus, celý dort otočte, stáhněte papír, pokapejte zbylým sirupem a přiklopte (opět namazanou stranou na růžový korpus) zbylým piškotem: růžový korpus se tak ocitne uprostřed, z obou stran pomazaný džemem. Složený korpus zatižte a nechte alespoň hodinu nebo ještě lépe do druhého dne odležet.
07.
Přišel čas na polevu. Cukr utřete s citronovou šťávou a sirupem dle potřeby. Já polevu vždy trochu zahřeju (v mikrovlnné troubě nebo na plotně), aby byla tekutější a lépe se nanášela. Punčák buď přelijte celý a krájejte po zatuhnutí, nebo ho nejdřív rozdělte na porce a až poté potírejte. S tím je sice o fous víc práce, ale zase nehrozí poškození polevy nožem.
08.
Punčové řezy jsou nejlepší až druhý den po upečení a promazání. Podávejte je vychlazené.
Lehké tvarohové dorty
Milujete retro zákusky? Napište si na seznam receptů i pařížský dort, nepečený dort Malakov nebo marcipánový metro dezert!