Článek
Postup
01.
Změklé máslo smíchejte s moučkovým a citronovým cukrem. Přidejte prosátou mouku, špetku soli, mleté mandle, vanilkový extrakt, žloutek a trochu chilli.
02.
Z uvedených ingrediencí vypracujte pevné těsto a vyválejte z něj váleček dlouhý asi 40 cm o průměru 4 cm. Rozpulte jej na polovinu, zabalte do fólie a dejte vychladit přibližně na 2 hodiny do lednice.
03.
Po ztuhnutí sejměte z těsta fólii a z válečků nakrájejte cca 0,5 cm silná kolečka. Celkem jich budete mít kolem padesáti. Kolečka rozložte na dva plechy vyložené pečicím papírem a pečte postupně v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut.
04.
Upečené sušenky nechte vychladnout a mezitím si připravte polevu. Máslo nechte rozpustit nad vodní lázní a poté přidejte na kousky nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká hmota.
05.
Vychladlé sušenky namáčejte z poloviny do připravené polevy a odkládejte zpět na pečicí papír. Namočené části posypte trochou chilli a čokoládu nechte ztuhnout.
Vyzkoušejte také arašídové sušenky bez lepku!