Článek
Říkáte si, že za kupované pečivo utrácíte až zbytečně moc? Naučte se tyhle dobroty upéct doma. Jak společně s námi zjistíte, není to nic až tak složitého...
Anglické rohlíčky
Na 1 plech potřebujete: 250 g hladké mouky, 125 g másla, lžíci soli, 150 ml mléka, 10 g čerstvých kvasnic, 100 g anglické slaniny, 100 g eidamu, lžičku cukru, pepř a hrubou sůl, 1 vejce na potření
Postup: V mléce rozmíchejte cukr a zahřejte ho, aby bylo vlažné. Poté do něj rozdrobte kvasnice a nechte asi 15 minut odpočívat na teplém místě, aby vyběhl kvásek. Ten poté smíchejte s kousky změklého másla a moukou. Vypracujte hladké těsto, které dejte na půl hodiny kynout. Rozválejte ho na asi 3 mm silný plát, který ještě rozdělte na trojúhelníčky o straně 5 cm. Trojúhelníčky stočte do rohlíčků a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Teď už zbývá jen potřít je rozšlehaným vajíčkem, posypat solí, pepřem, poklást slaninou a nahrubo nastrouhaným sýrem a upéct při 180 stupních (asi 15 minut).
Plněné šátečky s tvarohem a meruňkou
Na 1 plech potřebujete: 100 g zakysané 15% smetany, 50 ml mléka, 1 žloutek, 100 g hrubé mouky, 200 g hladké mouky, 40 g cukru krupice, vanilkový cukr, kůru z jednoho citronu, 10 g čerstvých kvasnic, špetku soli. Na náplň: 200 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce cukru, hrst sušených meruněk, vejce na potření
Postup:Mléko smíchejte se lžičkou cukru, zahřejte ho, aby bylo vlažné, rozdrobte v něm kvasnice a nechte vzejít kvásek. Ten poté přimíchejte ke smetaně, mouce, žloutku, cukrům, citronové kůře a soli. Vypracujte hladké jemné těsto, které pak musí ještě 30 minut kynout. Rozválejte ho na pomoučeném vále a rozdělte na čtverce o straně 6 cm.
Doprostřed každého čtverce položte nádivku (ta vznikla smícháním tvarohu, vejce a cukru) a meruňku. Každý čtverec přehněte a hrany prsty začistěte. Šátečky pokládejte na plech s pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte je při 180 stupních 15–20 minut do růžova.
Pletence s ořechy
Na 1 plech potřebujete:500 g plundrového těsta (koupíte ho v obchodě už připravené, někdy pod názvem croissantové), hrst ořechů, 1 bílek, lžíci medu, 100 g cukru krupice, 50 g másla
Postup:Těsto rozválejte na půl centimetru silný plát, a ten poté rádýlkem rozdělte na proužky o šířce 1 centimetr. Spojte vždy čtyři prameny k sobě a upleťte je jako spodní díl vánočky ( návod najdete v tomto článku). Pletence položte na plech s pečicím papírem a potřete je medovou směsí. Jak na ni? V menším kastrůlku jednoduše rozpusťte máslo s cukrem, bílkem a medem. Pletence posypte ořechy, které máte rádi, a pečte je při 180 stupních asi 20 minut, každých pár minut troubu otevřete a pletence potřete, aby byly dostatečně sladké.
Nestačilo vám to? Nenechte si ujít ani babiččiny poctivé domácí buchty. Anebo přidejte vlastní oblíbený recept do rubriky Vaše recepty!