Článek
Postup
01.
Mouku (2,5 hrnku) smíchejte se solí, lžičkou kypřicího prášku, olejem a vodou nebo mlékem (1 hrnek). Těsto rukama nebo v robotu 5 minut hněťte, poté přikryjte utěrkou a nechte 15 minut odstát.
02.
Asi třetinu balení pasírovaných rajčat, půl plechovky rajčat drcených, nebo jeden protlak s trochou vody ochuťte oreganem, prolisovaným česnekem, solí a čerstvě mletým pepřem. V nejhorším případě můžete použít i kečup (jak na ten domácí).
03.
Namočenýma nebo naolejovanýma rukama přímo na pečicím papíře vytvořte 2 tenká kola o průměru asi 30 cm, nebo těsto rozetřete přes celý plech. Potřete rajčaty a obložte dle chuti.
04.
Já udělala jednu pizzu s mozzarellou, nivou, cibulí a olivami a druhou s mozzarellou a pikantním salámem. Troubu vyhřejte na 220 °C a pizzy pečte 10 až 15 minut dozlatova. Dospod trouby můžete dát plecháček s vodou, aby bylo těsto kypřejší.
05.
Po upečení můžete přidat čerstvou bazalku nebo pesto. Já rozmixovala bazalku s trochou špenátu, olivového oleje, česneku, slunečnice, soli a citronu, ale prima je i brokolicové nebo rukolové pesto.
Tip: Další skvělá kombinace je tuňák, pórek a smetana (v tom případě vynechejte rajčata), ale přidat můžete i vejce, žampiony, šunku, jiné sýry nebo třeba kukuřici.
Jestli si přeci jen chcete dát klasickou pizzu a nemůžete sehnat droždí, podívejte se, jak si droždí vyrobit doma!