Článek
Postup
01.
Pivo zahřejte na teplotu těla. Do mísy prosejte obě mouky, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj pivo. Do piva rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechte asi deset minut vzejít kvásek. Pak přidejte sůl a změklé sádlo a vypracujte těsto. Má být poměrně tuhé, ale pružné a hebké. Nechte v teple kynout asi hodinu.
02.
Vykynuté těsto nožem rozdělte na dvanáct kousků. Z každého udělejte bochánek a rozválejte na placku, která bude na jedné straně vyšší. Od vyšší strany zarolujte a vytvarujte opravdu tenký tvar. Přeneste na plech vyložený papírem na pečení a stočte do tvaru rohlíku. Připravte všechny rohlíky a na plechu pod utěrkou je nechte ještě asi hodinu kynout.
03.
Předehřejte troubu na 220 stupňů. Vykynuté rohlíky potřete mlékem, posypte hrubou solí a kmínem. Dejte do trouby, snižte teplotu na 180 stupňů a pečte asi dvacet minut dokřupava. Upečené přeneste na mřížku a nechte vychladnout.
Děláte domácí pivní rohlíky nebo jiné slané pečivo?