Hlavní obsah
3,4
(56)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Perník býval v naší kuchyni vedle medu nejčastější sladidlo. Sypaly se jím kaše, zahušťovaly omáčky, pro děti byl vítanou sladkostí i dárkem z pouti. Tenhle klasický, určený na dlouhé skladování, je plný medu a voňavého koření.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky badyánu
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 140 g medu
  • 100 ml mléka
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

K mouce přisypte všechno mleté koření (přidejte klidně i mletý fenykl nebo kardamom), sodu a citronovou kůru. 

02.

Pak vlijte tekutý med a v mléku rozšlehané malé vejce. S vejcem spíš šetřete, pokud máte velké, rozšlehejte ho zvlášť a použijte jen polovinu. Vypracujte tuhé, lehce lepivé těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo naopak mléka.

03.

Pekáček vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj v asi 1,5 cm silné vrstvě těsto. Snažte se ho rozetřít rovnoměrně, i když to jde celkem ztuha. Vložte do trouby a asi hodinu pozvolna pečte na 160 °C. 

04.

Hotový perník nechte zcela vychladnout, nakrájejte na větší kusy a ty jednotlivě zabalte do pečicího papíru. Takto můžete perník dlouhodobě skladovat, dokonce několik týdnů až měsíců. I když spíše ho sníte dříve. Druhá možnost je nechat ho takto nakrájený 2–3 dny proschnout, nastrouhat a skladovat jako strouhanku. Perník snadno plesniví, proto dbejte, aby byl opravdu v suchu, a dokud úplně neztvrdne, neukládejte jej do zavřené nádoby bez přístupu vzduchu.

Čerstvě upečený perník můžete použít také do skvělého hruškového prokládaného dezertu s vanilkovým krémem nebo zkuste recept jáhlové šišky s perníkem.

Načítám