Článek
Postup
01.
K mouce přisypte všechno mleté koření (přidejte klidně i mletý fenykl nebo kardamom), sodu a citronovou kůru.
02.
Pak vlijte tekutý med a v mléku rozšlehané malé vejce. S vejcem spíš šetřete, pokud máte velké, rozšlehejte ho zvlášť a použijte jen polovinu. Vypracujte tuhé, lehce lepivé těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky nebo naopak mléka.
03.
Pekáček vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj v asi 1,5 cm silné vrstvě těsto. Snažte se ho rozetřít rovnoměrně, i když to jde celkem ztuha. Vložte do trouby a asi hodinu pozvolna pečte na 160 °C.
04.
Hotový perník nechte zcela vychladnout, nakrájejte na větší kusy a ty jednotlivě zabalte do pečicího papíru. Takto můžete perník dlouhodobě skladovat, dokonce několik týdnů až měsíců. I když spíše ho sníte dříve. Druhá možnost je nechat ho takto nakrájený 2–3 dny proschnout, nastrouhat a skladovat jako strouhanku. Perník snadno plesniví, proto dbejte, aby byl opravdu v suchu, a dokud úplně neztvrdne, neukládejte jej do zavřené nádoby bez přístupu vzduchu.
Čerstvě upečený perník můžete použít také do skvělého hruškového prokládaného dezertu s vanilkovým krémem nebo zkuste recept jáhlové šišky s perníkem.