Článek
Když koupíte kvalitní široké nudle v obchodě, večeře bude na stole za 15 minut. Ovšem nic nepřekoná domácí vaječné nudle.
Postup
01.
Mouku prosejte na vál na úhlednou hromádku. Nahoře udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a osolte. Nožem začněte od krajů sekat a snažte se spojit vejce s moukou – zároveň po troškách přidávejte vodu. Nožem nahrňte vždy část mouky ke středu a sekejte, až se začne tvořit těsto. Poté nůž odložte a pusťte se do zadělávání rukama.
02.
Těsto trpělivě hněťte alespoň deset minut, až vznikne pružný bochník. Rozdělte ho na tři části a nechte chvíli pod utěrkou odpočinout. Každý pak vyválejte na tenkou placku – těsto přitom obracejte a podsypávejte moukou. Rozválené placky nechte chvíli oschnout a pak je nakrájejte na pruhy tak široké, jak dlouhé chcete mít nudle. Pruhy těsta naskládejte na sebe a nakrájejte na širší nudle.
03.
Dejte vařit velký hrnec vody na těstoviny. V mezičase nakrájejte uzenou slaninu na kostičky a nasucho opečte, až pustí tuk a stanou se z ní křupavé škvarečky. Vylovte je děrovanou naběračkou a dejte na chvíli stranou.
04.
Vařící vodu řádně osolte a uvařte nudle. Vsypejte je do vody a vařečkou opatrně odlepte ode dna. Až vyplavou na hladinu, budou jim stačit dvě tři minutky varu (podle síly těsta), dobře je hlídejte. Sceďte je, dejte do mísy a dobře, ale zlehka, promíchejte s tukem ze slaniny a rozdrobeným hrudkovitým tvarohem.
Tip: Na uvaření tohoto množství nudlí potřebujete opravdu velký hrnec. Nebo je vařte po částech: vždy, když dávka vyplave, krátce ji povařte a vylovte cedníkem. V míse je hned promíchejte s tukem ze slaniny a uvařte další dávku.
05.
Hotové nudle s tvarohem ihned podávejte: na talíři je ozdobte kopečkem zakysané smetany, přidejte lžíci křupavé slaniny, špetku pepře a zelenou nať petrželky nebo pažitky.
Tip: Nudle s tvarohem jsou dobré i nasladko. Místo sádla použijte máslo a poprašte je moučkovým cukrem.
Z domácích širokých nudlí můžete připravit také vynikající nudlový kugl s jablky a tvarohem anebo je zapéct na způsob šunkofleků. A jestli vás lákají další recepty vyhlášené maďarské kuchyně? Maďaři jsou mistři v práci s rajčaty a paprikou. Pravé maďarské lečo s klobásou a plněné papriky po maďarsku jsou prostě nepřekonatelné.