Článek
Postup
01.
Mouku prosejte na vál na úhlednou hromádku. Nahoře udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce a osolte. Nožem začněte od krajů sekat a snažte se spojit vejce s moukou – zároveň po částech přidávejte vodu. Nožem nahrňte vždy část mouky ke středu a sekejte, až se začne tvořit těsto. Poté nůž odložte a pusťte se do zadělávání rukama.
02.
Těsto hněťte, až vznikne pružný bochník. Rozdělte ho na tři části a nechte chvíli oschnout. Každý pak vyválejte na tenkou placku – těsto přitom obracejte a podsypávejte moukou. Rozválené placky nechte chvíli oschnout a pak je nakrájejte na pruhy tak široké, jak dlouhé chcete mít nudle. Pruhy těsta naskládejte na sebe a nakrájejte na nudle.
03.
Dejte vařit velký hrnec vody. Když začne vřít, vodu jemně osolte a nudle po částech uvařte – až vyplavou na povrch, chvíli je povařte, vyberte sítem a dejte do mísy. Hned je přelijte roztopeným máslem a pokračujte, až budou všechny uvařené.
04.
Hotové nudle na talíři posypte mletým mákem, přelijte ještě lžící másla, přidejte špetku citronové kůry a pocukrujte podle chuti. Podávejte okamžitě.
Tip: Podívejte se, jak udělat domácí nudle do polévky bez vajec i s vejci.
Domácí těstoviny mohou být i naslano. Naučte se domácí nudle bez strojku: čínské biang biang anebo zkuste barevné domácí těstoviny z mixéru.