Článek
Postup
01.
Mouku, vodu a sůl propracujte. Nevadí, pokud v těstě zůstanou hrudky, po odležení půjde zpracovat hezky dohladka.
02.
Přikryjte, nechte 15 minut odpočinout, a poté znovu rukama hněťte do podoby hladkého těsta.
03.
Rozdělte na 8 kousků, z každého naolejovanýma rukama vypracujte váleček jako ve videu, přetáhněte fólií a nechte alespoň 3 hodiny (nebo klidně do druhého dne) odležet.
04.
Rukama nebo válečkem těsto zploštěte, hůlkou nebo třeba hranou prkénka naznačte střed a těsta pak vytahujte do podoby dlouhého hada. Střed poté rozdělte (je to snazší, než se zdá – stačí se podívat na video v úvodu článku) a těsto vytahujte na dlouhé nudle. Je pěkně pružné, takže se s ním opravdu dobře pracuje a perfektně si vystačíte i bez válečku.
05.
Stejně postupujte se zbylými válečky. Nudle pak vařte na dvě části asi minutu v osolené vroucí vodě.
06.
Podávat můžete s oblíbenou omáčkou nebo s chilli olejíčkem: nasekaný česnek smíchejte se sezamem, chilli (množství upravte dle své snášenlivosti ostrého), nasekanou jarní cibulkou a olejem. Skvělý je arašídový, sezamový i klasický slunečnicový. Krátce opečte, aby se česnek rozvoněl a cibulka změkla, a vmíchejte sójovou omáčku a ocet.
07.
Omáčku provařte a nudle jí přelijte.
Tip: Pro sytější verzi přidejte během restování asi 300 g mletého vepřového. A naopak pro zdravější variantu servírujte s napařeným bok choy, mrkví, lusky či jinou zeleninou.
Politika stranou, jestli se rádi inspirujete čínskou kuchyní, určitě vyzkoušejte i naše oblíbené plněné knedlíčky, pikantní minutkovou krkovici nebo voňavé čínské nudle s mletým vepřovým.