Článek
Postup
01.
Na kopřivové noky nejdřív uvařte staré moučné brambory ve slupce doměkka. Zatímco se vaří, spařte dvě hrsti mladých kopřivových listů – zalijte je půl litrem vroucí vody a nechte krátce louhovat. Sceďte, mírně vymačkejte a nasekejte najemno (výluh můžete popíjet u vaření).
02.
Dovařené horké brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy a nechte vychladnout. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Brambory rozmačkejte lisem, jemně osolte, přidejte špetku muškátového oříšku a promíchejte. Postupně přidejte mouku a kopřivy a vypracujte těsto. Podle typu a stáří brambor přidejte, nebo naopak uberte mouku. Chce to určitý cit v prstech – těsto má být hedvábně jemné a nesmí lepit.
03.
Z bramborového těsta vyválejte váleček asi 1,5 cm silný a nakrájejte ho na jednotlivé noky. Do každého ještě vymáčkněte vidličkou příčné drážky.
04.
Vroucí vodu řádně osolte, vsypte najednou všechny hotové noky a krátce povařte. Asi po 3–4 minutách vyplavou na hladinu. Vyjměte je děrovanou lžící, nechte okapat a promíchejte se šalvějovým olejem.
05.
Šalvějový olej připravíte tak, že na olivovém oleji krátce osmahnete nahrubo nasekané vlašské ořechy, přidáte pár šalvějových listů, promícháte a odstavíte.
06.
Na kopřivové chipsy opláchněte hrst pěkných kopřivových listů a nechte zcela vyschnout (jinak budou v pánvi prskat a kroutit se). V menším rendlíku rozehřejte vrstvu oleje vysokou asi 1 cm na střední teplotu. Do rozpáleného oleje postupně vkládejte listy – hotové jsou téměř okamžitě, musíte je hned vytáhnout a dát okapat na papírovou utěrku. Nejlíp se vám bude pracovat s kuchyňskou pinzetou.
07.
Kopřivové noky ozdobte fritovanými listy kopřiv, navrch přidejte pár hoblinek parmazánu a podávejte.
Můj tip: Místo šalvějového oleje promíchejte noky s pestem z medvědího česneku.
Zkuste také domácí těstoviny bez strojku nebo si upečte domácí trdelník.