Článek
Postup
01.
Začněte přípravou griliáše. (Pokud chcete jednodušší verzi, zkuste tento krém z karamelizovaného salka.) Na pánvi nasucho opražte ořechy, (hodí se i mandle nebo vlašské ořechy), vyndejte a nahrubo nasekejte. Ve stejné pánvi nechte zkaramelizovat cukr se solí a vodou. Vmíchejte ořechy, vlijte na pečicí papír a nechte vychladnout. Poté rozmixujte.
02.
Žloutky na krém prošlehejte se škrobem, vanilkovým cukrem a 3 lžícemi mléka. Zbylé mléko přiveďte k varu, pomalu za stálého šlehání vlijte ke žloutkům, vraťte do rendlíku a za stálého míchání povařte do zhoustnutí. Na povrch přitiskněte folii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.
03.
Ke krému zašlehejte změklé máslo a griliáš. Nechte opět v chladu zatuhnout.
04.
Mezitím vyšlehejte v robotu bílky spolu s polovinou krupicového cukru do opravdu tuhého sněhu. Zbylý cukr svařte s vodou a ještě vroucí sirup za stálého šlehání pomalu přilévejte po stěně nádoby ke sněhu. Vmíchejte mleté ořechy a moučkový cukr.
05.
Pečicí papír potřete tukem a stěrkou přes šablonu (jak na to, najdete v tomto návodu na domácí laskonky) nebo cukrářským sáčkem či lžičkou na něj tvořte malé oválky, stačí asi 0,5 cm na výšku. Šablonu koupíte v domácích a cukrářských potřebách nebo na internetu.
06.
Pečte 15 minut při 130 °C, poté teplotu snižte na 80 °C a sušte ještě asi 30-40 minut. Laskonky nechte vychladnout v otevřené troubě.
07.
Pomocí cukrářského sáčku s hladkou zdobicí špičkou naneste na polovinu skořápek krém, přiklopte a máte hotovo!