Hlavní obsah
3,2
(98)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Není nad lahůdky, které si doma pečlivě a s láskou připravíte, a navíc mohou posloužit jako milý jedlý dárek. Vyzkoušejte lahodnou paštiku z kuřecích jater s brusinkami. Takovou v obchodě nekoupíte!

25 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 450 g kuřecích jater
  • 280 g másla
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 100 ml portského vína
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g sušených brusinek
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 15 g mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Játra důkladně omyjte, odstraňte blanky a pokrájejte na menší kousky. V pánvi rozpusťte 20 g másla a osmahněte na něm nahrubo pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte na plátky pokrájený česnek a játra a orestujte.

02.

Přihoďte lístky rozmarýnu a tymiánu. Část tymiánu si ponechte na ozdobu. Játra zalijte portským vínem a nechte odpařit. Poté směs odstavte a přendejte do mixéru.

03.

Přidejte 200 g másla, smetanu a asi 20 g brusinek (zbylé nechte na ozdobu). Směs osolte, opepřete a dohladka rozmixujte. Je-li třeba, můžete ji ještě propasírovat přes jemné síto.

04.

Směs rozdělte do čtyř skleněných dóz s víkem o průměru 130 ml. Paštiku ozdobte zbylými brusinkami, mandlovými plátky a drobnými větvičkami tymiánu. Zbylé máslo (asi 60 g) rozpusťte a přelijte jím paštiku ve sklenici tak, aby byla celá ponořená.

05.

Nechte zchladnout a poté dejte alespoň na dvě hodiny vychladit. Podávejte s tmavým pečivem nebo třeba opečenými plátky bagety.

Tip

Paštiku přelitou máslem uchovávejte v lednici v uzavřené skleněné nádobě a spotřebujte nejlépe do pěti dní.

K paštice neodmyslitelně patří kyselé okurky. Rychlokvašky máte hotové raz dva

Související témata:

Načítám