Článek
Postup
01.
Játra důkladně omyjte, odstraňte blanky a pokrájejte na menší kousky. V pánvi rozpusťte 20 g másla a osmahněte na něm nahrubo pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte na plátky pokrájený česnek a játra a orestujte.
02.
Přihoďte lístky rozmarýnu a tymiánu. Část tymiánu si ponechte na ozdobu. Játra zalijte portským vínem a nechte odpařit. Poté směs odstavte a přendejte do mixéru.
03.
Přidejte 200 g másla, smetanu a asi 20 g brusinek (zbylé nechte na ozdobu). Směs osolte, opepřete a dohladka rozmixujte. Je-li třeba, můžete ji ještě propasírovat přes jemné síto.
04.
Směs rozdělte do čtyř skleněných dóz s víkem o průměru 130 ml. Paštiku ozdobte zbylými brusinkami, mandlovými plátky a drobnými větvičkami tymiánu. Zbylé máslo (asi 60 g) rozpusťte a přelijte jím paštiku ve sklenici tak, aby byla celá ponořená.
05.
Nechte zchladnout a poté dejte alespoň na dvě hodiny vychladit. Podávejte s tmavým pečivem nebo třeba opečenými plátky bagety.
Tip
Paštiku přelitou máslem uchovávejte v lednici v uzavřené skleněné nádobě a spotřebujte nejlépe do pěti dní.
K paštice neodmyslitelně patří kyselé okurky. Rychlokvašky máte hotové raz dva.