Hlavní obsah
3,3
(198)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Kdo by nemiloval řecký gyros v pitě! U okýnek fastfoodů, kde se tahle pochoutka prodává, je vždycky plno. Můžete si ho ovšem připravit i doma: jde to jednoduše, je to zdravější a vyjde vás to o dost levněji.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na gyros
  • 3 ks kuřecích stehenních řízků
  • 2 lžíce koření gyros
  • 3 lžíce oleje
Na pita chléb
  • 150 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 30 ml oleje
  • 80 ml vody
  • 14 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru moučka
  • 1 špetka soli
Na oblohu
  • 3 lžíce tatarské omáčky
  • 1 hrst červeného zelí
  • 3 ks rajčat
  • 1 ks cibule
  • 1 kousek červené papriky
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si připravíte těsto na domácí pita chléb. Droždí rozdrobte do hrníčku, přidejte lžičku cukru a lžičku hladké mouky. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek na teplém místě.

02.

Mouku smíchejte se špetkou soli, přidejte vejce, olej, vodu, vzešlý kvásek a zadělejte těsto – hněťte ho alespoň sedm minut rukama nebo použijte robot. 

03.

Zadělané těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 30 minut. Během kynutí musí zdvojnásobit objem. Jak na kynuté těsto, aby se povedlo?

04.

Zatímco těsto kyne, připravte si maso. Koření na gyros smíchejte s olejem a kuřecí řízky ve směsi celé obalte. Pak maso napíchněte na špejli, tím vznikne gyrosový špíz. Takto připravený gyros položte na hlubší pekáček tak, aby se maso nedotýkalo dna, na okrajích pekáčku leží pouze špejle na konci špízu a maso je ve vzduchu nad dnem pekáčku. Gyros pečte v troubě předem vyhřáté na 180 °C asi 30 minut, v polovině pečení maso obraťte, aby se propeklo dokřupava i ze spodní strany.

05.

Maso se peče a vy pokračujte v přípravě chleba. Vykynuté těsto rozdělte na tři části a vyválejte z nich placky. Opečte je nasucho na pánvi tři minuty z každé strany na mírném plameni. Upečené placky lehce potřete olejem a přikryjte utěrkou, aby si udržely vláčnost.

06.

Upečené maso rozkrájejte na kousky a položte na pita placky, přidejte i nakrájenou čerstvou zeleninu a vše pokapejte tatarkou. Pak placky zabalte (stačí dát okraje k sobě). Aby si hotové pochoutky udržely teplotu a lépe se jedly, můžete je zabalit do alobalu. Zkuste recept na nejlepší domácí tatarku!

Foto: Viktorie Hrazdílková

Na oblíbenou fastfoodovou dobrotu už nemusíte chodit k okýnku, snadno ji totiž připravíte i domaFoto: Viktorie Hrazdílková

Načítám