Článek
Postup
01.
Pro přípravu domácích kukuřičných tortill je zásadní pořídit si kukuřičnou mouku masa harina (někdy také označenou harimasa), což jde nejlépe na internetu nebo v mexických či orientálních potravinách. Z klasické kukuřičné mouky se vám placky nepovedou.

Kromě speciální kukuřičné mouky seženete všechny suroviny v každém supermarketu nebo dobře zásobené vietnamské večerceFoto: Jakub Jurdič
02.
Maso očistěte, proti vláknu pokrájejte na malé kousky a minimálně na 30 minut, ale ještě lépe den předem, naložte do marinády.

Kombinace masa s ovocem může připomínat legendární kuře s broskví, ale jde o daleko elegantnější verzi!Foto: Jakub Jurdič
03.
Marinádu připravíte tak, že vše kromě oleje jednoduše rozmixujete: ananas (nebo asi 2/3 hrnku ananasového džusu), šťávu z 1 pomeranče, půlku cibule, česnek, koření, sůl a čerstvé či sušené chilli. Směs pak smíchejte s masem a nechte marinovat, než si připravíte zbytek.

Čím déle necháte kuře marinovat, tím lépeFoto: Jakub Jurdič
04.
Na guacamole si rozpulte, vypeckujte a vyloupněte ze slupky 1 až 2 dobře zralá avokáda, která rozmixujte nebo vidličkou rozšťouchejte se šťávou z půlky limety nebo citronu (ta zabrání zhnědnutí), trochou soli a pepře, nadrceným česnekem a nasekaným koriandrem. Můžete přidat i vodu, se kterou se avokádo lépe rozmixuje a pasta je pak krásně krémová.

Guacamole kromě limety, koriandru a česneku výborně dochutíte i špetkou římského kmínu nebo chilliFoto: Jakub Jurdič
05.
Mouku masa harina smíchejte s vlažnou vodou a solí. Těsto má být hladké, pokud by lepilo, přidejte trochu mouky, pokud by se naopak drolilo, dořeďte vodou. Vytvarujte asi 16 kuliček o velikosti limetky, které ihned překryjte folií, aby neoschly.

Kukuřičnou mouku masa harina seženete na internetu a v obchodech se zahraničními potravinamiFoto: Jakub Jurdič
06.
Kuličku pak vložte mezi sáček nebo potravinářskou folii (zbylé nechte přikryté, aby neokoraly) a těžkou pánví nebo mísou s rovným dnem ji rozmáčkněte na asi 12 cm placku.

Jestli nemáte lis na tortilly, použijte pytlík a pánev!Foto: Jakub Jurdič
07.
Mezitím si rozpalte pánev a placky nasucho z obou stran asi minutu opékejte. Než opečete první, připravte si další. Hotové tortilly balte do utěrky a uchovávejte v teple, zůstanou tak krásně měkké a neoschnou.

Hotové tortilly odkládejte do utěrky, aby neokoraly a zůstaly tepléFoto: Jakub Jurdič
08.
A už přichází čas na maso: ve velké pánvi rozpalte trochu oleje a maso na ní za občasného míchání zprudka asi 20 minut duste ve vlastní šťávě, až se většina tekutiny vstřebá a kousky budou pěkně opečené.

Kuře svou strukturou připomíná populární trhané masoFoto: Jakub Jurdič
09.
Na každou placku dejte trochu masa a guacamole, zakápněte limetkovou šťávou a podle chuti posypejte cibulkou, kousky ananasu, koriandrem a chilli papričkou.

Všechny suroviny připravte na stůl, aby si každý tacos připravil podle své chutiFoto: Jakub Jurdič

Letos se do Ameriky většina z nás asi nepodívá, tak si udělejte alespoň gastronomický výlet!Foto: Jakub Jurdič
Tip
Tortilly můžete připravit předem, pak je stačí trochu navlhčit a v mikrovlnné či klasické troubě nebo na pánvi znovu ohřát. Stejně postupujte i pokud vám nějaké zbudou. Pokud se s nimi nechcete péct, kupte si tortilly už hotové.
Tortilly budou skvělé i s trhaným vepřovým nebo hovězím masem.