Článek
Postup
01.
Sypké přísady rozmíchejte v tuku a nechte chvíli stranou. U skořicových suchárků máslo nejdřív rozpusťte, u sýrovo-česnekových přidejte prolisovaný česnek.
02.
Ostrým nožem nakrájejte rohlíky na kolečka silná 3–5 mm a vykrajovátkem udělejte díru uprostřed. Na plech dejte papír na pečení a rozpalte troubu na 160 stupňů.
03.
Pomocí mašlovačky potřete jednotlivá kolečka vybranou směsí a skládejte je na plech. Na sýrovo-česnekové nastrouhejte sýr najemno a přidejte malou špetku na každé kolečko.
04.
Pečte asi deset minut: až začnou okraje zlátnou plech vyjměte, nechte zchladnout a podávejte.
Můj tip: S kořením můžete experimentovat podle libosti. Zkusíte středomořské oregano a rozmarýn, ostré chilli vločky, nebo japonské wasabi?
Použijte alespoň den staré rohlíky: při krájení se tolik nedrobí. Z jednoho rohlíku získáte asi 25 kousků a na plný plech budete potřebovat rohlíky dva.
Dírka uprostřed je nepovinná, ale pěkná. Já jsem ji dělala kovovou formičkou na trubičky.
Zkoušela jsem různé příchutě a hodně jsem se těšila na suchárky s pestem z medvědího česneku – vy to už zkoušet nemusíte, nefunguje to. Jemné bylinky se v troubě při pečení spálí a zhořknou.
Obecně se doporučuje kolečka v troubě spíše sušit asi 15 minut při teplotě 100–120 stupňů. Já jsem netrpělivější, a proto je peču při 160 stupních – výsledek je křupavější, vyžaduje ale vaši plnou pozornost. Z trouby je vytáhněte hned, jak začnou zlátnou okraje, jinak se vám spálí.
Vaříme ze zbytků: skvostné bramborové placky se sýrem, nebo 3 recepty, jak využít vařené brambory.