Hlavní obsah
3,2
(219)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Křupavé chlebové chipsy s dírkou uprostřed moje děti i já milujeme. Když ale otevřu pytlík, pokaždé mě napadne, že musí být snadné udělat je doma. Konečně jsem to zkusila a domácí přípravu jednoznačně doporučuji: je snadná, rychlá a troufám si tvrdit, že výsledek předčí vaše očekávání. Tady jsou moje tři variace na jedno téma.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Na česnekovo-sýrové suchárky
  • 2 ks rohlíku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce parmazánu
Na kolečka s gulášovou příchutí
  • 2 ks rohlíku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka soli
Na sladká skořicová kolečka
  • 2 ks rohlíku
  • 60 g másla
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1 špetka hřebíčku
Článek

Postup

01.

Sypké přísady rozmíchejte v tuku a nechte chvíli stranou. U skořicových suchárků máslo nejdřív rozpusťte, u sýrovo-česnekových přidejte prolisovaný česnek.

02.

Ostrým nožem nakrájejte rohlíky na kolečka silná 3–5 mm a vykrajovátkem udělejte díru uprostřed. Na plech dejte papír na pečení a rozpalte troubu na 160 stupňů.

03.

Pomocí mašlovačky potřete jednotlivá kolečka vybranou směsí a skládejte je na plech. Na sýrovo-česnekové nastrouhejte sýr najemno a přidejte malou špetku na každé kolečko.

04.

Pečte asi deset minut: až začnou okraje zlátnou plech vyjměte, nechte zchladnout a podávejte.

Můj tip: S kořením můžete experimentovat podle libosti. Zkusíte středomořské oregano a rozmarýn, ostré chilli vločky, nebo japonské wasabi?

Použijte alespoň den staré rohlíky: při krájení se tolik nedrobí. Z jednoho rohlíku získáte asi 25 kousků a na plný plech budete potřebovat rohlíky dva.

Dírka uprostřed je nepovinná, ale pěkná. Já jsem ji dělala kovovou formičkou na trubičky.

Zkoušela jsem různé příchutě a hodně jsem se těšila na suchárky s pestem z medvědího česneku – vy to už zkoušet nemusíte, nefunguje to. Jemné bylinky se v troubě při pečení spálí a zhořknou.

Obecně se doporučuje kolečka v troubě spíše sušit asi 15 minut při teplotě 100–120 stupňů. Já jsem netrpělivější, a proto je peču při 160 stupních – výsledek je křupavější, vyžaduje ale vaši plnou pozornost. Z trouby je vytáhněte hned, jak začnou zlátnou okraje, jinak se vám spálí.

Související témata:

Načítám