Článek
Postup
01.
Do většího rendlíku dejte půl litru vody, citronovou, limetovou a pomerančovou kůru, rozlámanou skořici, koriandrová semínka, muškátový oříšek, hvězdičky badyánu a levandulové květy. Pořádně promíchejte a přiveďte k varu.
02.
Zbylou vodu oslaďte dle vaší chuti nebo návodu na obalu stévií. Tu použijte buď sypkou (koupíte v supermarketech, lékárnách a zdravých výživách), nebo ve formě sušených lístků (ty nejsnáze seženete na internetu), ze kterých uvaříte odvar jako čaj.
03.
Stévií oslazenou vodu přilijte do hrnce s kořením a za stálého míchání vařte ještě asi minutu. Odstavte, vmíchejte citronovou, limetovou a pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt. Přisypte třtinový cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte zchladnout a poté přeceďte.
04.
Sirup uchovávejte v lednici, kde vydrží asi 2 týdny. Limonádu z něj připravíte tak, že do sklenice nalijete 100 ml sirupu, dolijete perlivou vodou a přidáte led.
Tip: Pokud vám nevyhovuje stévie, mrkněte se i na jiná alternativní sladidla (nebo jednoduše dejte jen klasický cukr).
Znáte všechny triky, jak v domácnosti využít colu? A ochutnali jste už sváteční maso pečené v kofole?