Článek
Postup
01.
Na přípravu sladkého mléka je dobré použít kastrol se silným dnem, který dobře vede teplo, případně aspoň nějaký s nepřilnavou vrstvou, protože mléko se snadno připaluje. Do kastrolu nalijte mléko, přisypte cukr a přiveďte k varu – pozor, ať nevzkypí příliš a nevyteče!
02.
Jakmile začne mléko vřít, stáhněte plotnu na nízký až střední výkon a za velmi častého míchání pozvolna vařte asi 25 minut, dokud se jeho množství nezredukuje asi na polovinu. Pak odstavte a nechte asi 5 minut odpočinout a lehce zchladnout.
03.
Přidejte trošku jedlé sody a metlou ji do hotového mléka všlehejte. Soda kondenzované mléko hezky načechrá, dodá mu jemnost a lehkost. Pak nechte zcela vychladnout.
04.
Uchovávejte v lednici, kde vydrží 2–3 měsíce (pokud tedy tak dlouho odolá vašim chutím).
Slazené kondenzované mléko využijete i při výrobě oblíbených domácích likérů, třeba perníčkového nebo vaječného s kardamomem.