Článek
Kečup je u nás velmi oblíbeným dochucovadlem a je až s podivem, k čemu všemu si ho kdo dovede přidat. Jestli se spoléháte na ty kupované, pak si bohužel nikdy nemůžete být jisti kvalitou. „Kečup patří mezi často falšované nebo šizené produkty, což bohužel dokazují četné testy. Odhalily již mnoho těch, které neměly dostatečné množství rajčatového podílu, nahrazovaly rajčata levnější zeleninovou složkou nebo byly vyrobeny z rajčat shnilých či nahnilých, tedy s obsahem mykotoxinů,“ varuje agrární analytik Petr Havel.
Není kečup jako ketchup
Jeho slova potvrzují laboratorní analýzy Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SPZI) – jen za posledních pár měsíců objevily hned dva kečupy, které obsahovaly méně rajčat, než výrobce sliboval na obalu. „Spotřebitelé tak byli klamavě informováni o parametru potraviny, který má zásadní vliv na její charakter. Takové výrobky nařídíme prodejci stáhnout z trhu a zahájíme správní řízení,“ říká tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Správný kečup má podle příslušné vyhlášky 332/1997 Sb., k zákonu o potravinách obsahovat nejméně sedm procent rajčatového podílu v sušině a kečupy označované jako Prima, Extra nebo Speciál musejí mít tento podíl desetiprocentní. Někdy se uvádí i obsah refraktometrické sušiny (přibližný obsah cukrů pocházejících z použitých rajčat) – což je pro spotřebitele ještě víc matoucí. Pozor také na názvy – chcete-li výrobek, který má alespoň sedm procent podílu rajčatové složky, kupujte ty s označením „kečup“. Jakmile je na obalu jakákoli jiná varianta pojmenování, už onen „zákonný rajský“ podíl nečekejte. „Názvy si pak se slovem kečup jen hrají: kečupová omáčka, kečupová pochoutka, ale třeba i o rádoby zahraniční název, například anglický ketchup,“ varuje Petr Havel.
Jak se tedy v kečupech a jejich kvalitě vyznat? „Pro spotřebitele je lepší, když výrobce uvádí, kolik rajčat bylo použito na výrobu 100 g kečupu. Mělo by to být alespoň 160 nebo 180 gramů rajčat. Ale jak naznačují testy, údaj na obalu ještě neznamená, že to tak bude i skutečně. Největší jistotu tedy máte, když si kečup vyrobíte doma sami. Ostatně v minulosti to bylo zcela běžné,“ radí Petr Havel.
Domácí kečup není žádná věda
Naštěstí není domácí výroba vůbec složitá – alespoň budete přesně vědět, co jste do svého kečupu dali. Receptů a zaručených rad, jak ho správně ochutit, najdete jistě spousty. Nabídneme vám jeden z nich.
Suroviny jsou spočítané podle hmotnosti základní složky, tedy rajčat. Samozřejmě můžete poměry násobit podle toho, kolik plodů použijete.
Na asi 3/4 litru hustšího kečupu budete potřebovat: 1 kg rajčat, 125 g jablek, 152 g cibule, ½ lžičky červené sladké papriky, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, 5 kuliček pepře, trochu skořice, 3 kuličky nového koření, dvě lžičky soli, 100 g cukru, 2 polévkové lžíce octa
Postup není složitý:
Závěr: Ani ne za hodinu tak máte kečup, který je možná cenově srovnatelný jako ten (tedy pokud nemáte vlastní úrodu rajčat), ale kvalitou je nesrovnatelně lepší. Navíc si ho můžete přizpůsobit vlastní chuti přidáním třeba pálivé papriky či chilli. Rozhodně se vyplatí to vyzkoušet!
Vyrábíte domácí kečup? Napište nám svůj recept nebo speciální vychytávky!