Hlavní obsah

Domácí jíška: Jak si ji správně připravit?

Stačí vám na ni pouhé dvě suroviny a perfektně jí zahustíte omáčky i polévky. Domácí jíška není nijak složitá a my vám poradíme, jaký tuk a v jakém poměru použít i k čemu se hodí její světlá či tmavá varianta. Vyzkoušíte?

Článek

Jíška je opečená směs mouky a tuku, která se používá k zahuštění polévek a omáček. K její přípravě můžete použít jakýkoli druh tuku: máslo, olej, rostlinný tuk, ale i sádlo. Tuk ovlivní chuť jíšky. Výpek ze slaniny jí dodá slanou až uzenou chuť, máslo bohatou, ze ztužených tuků a olejů připravíte jemnou jíšku. Tuk a mouku si připravte v poměru přibližně 1 : 1.

Nejprve zcela rozpusťte tuk, a poté do něj přisypávejte mouku. Vařte na mírném plameni a stále míchejte. Jíška začne zlátnout a vonět. Světlá jíška se hodí i k přípravě bešamelu. Pokud chcete tmavou jíšku, která se skvěle hodí do gulášů, vařte ji déle. Klidně ji udělejte o něco víc, dá se skladovat v mrazáku.

Vaříte spíš českou kuchyni, nebo vás na poctivé omáčky a polévky právě moc neužije?

Související témata:

Načítám