Článek
Postup
01.
Začněte přípravou omáčky: chilli papričku nasekejte a všechny ingredience smíchejte. Stejným způsobem připravte marinádu.
02.
Nakrájejte zeleninu na plnění závitků. Mrkev, zelí, papriky a okurku nakrájejte na tenké nudličky cca 7 cm dlouhé – zeleninové nudličky musejí být dlouhé jako krabí tyčinky.
03.
Do hlubokého talíře nalijte vlažnou vodu. Vezměte rýžový papír, nechte ho ve vodě krátce nasáknout, až změkne a je pružný a vláčný. Namočený rýžový papír přeneste na pracovní desku a navršte na něj (kousek od jednoho okraje) všechny suroviny – do každé rolky patří jedna krabí tyčinka a nakrájená zelenina. Náplň rovnejte pěkně podélně, aby vytvořila špalíček, který půjde dobře zabalit.
04.
Až je náplň hotová, začněte balit závitek. Okraj rýžového papíru přehněte přes náplň, pak dovnitř přehněte i boční strany a začněte rolovat. Snažte se rolku utahovat, ale opatrně, ať se neprotrhne. Stejně připravte i další závitky. Jak naplnit a zabalit rýžový papír, aby vznikl závitek?
05.
Hotové rolky potřete připravenou marinádou, položte na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut. Aby byly závitky křupavé z obou stran, po pěti minutách pečení je obraťte.
06.
Hotové teplé jarní závitky podávejte jako předkrm s pikantní omáčkou.