Hlavní obsah
3,1
(84)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Máte rádi populární asijskou pochoutku, ale nechcete jíst smažené? Máme pro vás tip na dokonale křupavé jarní závitky bez smažení – potřou se pikantní marinádou a upečou se v troubě. Jsou dozlatova a křupavé, přitom o hodně zdravější.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 závitků
Rýžové závitky
  • 6 plátků rýžového papíru
  • 6 ks krabích tyčinek
  • 1 hrst červeného zelí
  • 1 půlka salátové okurky
  • 1 ks mrkve
  • 1 kousek červené papriky
  • 1 kousek žluté papriky
Na marinádu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce piva
  • 1 lžíce medu
Na omáčku
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1/2 ks červené chilli papričky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce medu
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou omáčky: chilli papričku nasekejte a všechny ingredience smíchejte. Stejným způsobem připravte marinádu. 

02.

Nakrájejte zeleninu na plnění závitků. Mrkev, zelí, papriky a okurku nakrájejte na tenké nudličky cca 7 cm dlouhé – zeleninové nudličky musejí být dlouhé jako krabí tyčinky. 

03.

Do hlubokého talíře nalijte vlažnou vodu. Vezměte rýžový papír, nechte ho ve vodě krátce nasáknout, až změkne a je pružný a vláčný. Namočený rýžový papír přeneste na pracovní desku a navršte na něj (kousek od jednoho okraje) všechny suroviny – do každé rolky patří jedna krabí tyčinka a nakrájená zelenina. Náplň rovnejte pěkně podélně, aby vytvořila špalíček, který půjde dobře zabalit.

04.

Až je náplň hotová, začněte balit závitek. Okraj rýžového papíru přehněte přes náplň, pak dovnitř přehněte i boční strany a začněte rolovat. Snažte se rolku utahovat, ale opatrně, ať se neprotrhne. Stejně připravte i další závitky. Jak naplnit a zabalit rýžový papír, aby vznikl závitek?

05.

Hotové rolky potřete připravenou marinádou, položte na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut. Aby byly závitky křupavé z obou stran, po pěti minutách pečení je obraťte.

06.

Hotové teplé jarní závitky podávejte jako předkrm s pikantní omáčkou.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Chutnají téměř jako smažené, ale není v nich ani kapka tukuFoto: Viktorie Hrazdílková

Související témata:

Načítám